1
Es llegeix en minuts
zentauroepp46041077 barcelona  26 11 2018 concierto de johnny marr en la sala bi181214140416

zentauroepp46041077 barcelona 26 11 2018 concierto de johnny marr en la sala bi181214140416 / FS

Fa unes setmanes, cap a la meitat de l’excel·lent concert que Johnny Marr va fer a la sala BikiniJohnny Marr sala Bikini, es va produir un moment especial. Marr acabava de tocar una cançó del seu últim disc i, de sobte, va iniciar uns acords de 'Fly like an eagle', un clàssic dels anys 70. El públic no reaccionava i aleshores ell va fer broma: “Ah, us penseu que sé tocar Steve Miller Band i no recordo 'This charming man'...”, i aleshores en va tocar les primeres notes a la guitarra, tan emblemàtiques. Van ser només quatre segons, però el públic es va tornar boig. Llavors ell va parar i va dir: “600 persones acaben de tenir un atac d’ansietat”, o alguna cosa així, i va tocar 'Get the message', de l’època d’Electronic.

Abans anaves a un concert a buscar-hi la sorpresa i aquest misteri era part de l’emoció del directe   

Notícies relacionades

Tot i que semblava, certament, un moment especial, en altres concerts de la gira Johnny Marr ha fet el mateix. Ho sabem gràcies a Setlist.fm, la web en què es recullen les cançons que els artistes toquen a les gires. El panorama ha canviat molt els últims anys. Abans anaves a un concert a buscar-hi la sorpresa –¿tocaran la meva cançó preferida?, ¿faran algun 'cover'?– i aquest misteri era part de l’emoció del directe. Avui, si vols, pots saber l’ordre de les cançons que tocaran i fins i tot pots veure un fragment del concert del dia abans, que algun fan ha penjat ja a Youtube.

Tot plegat fa dubtar els músics de trajectòria llarga: ¿toquen les cançons de l’últim disc, que són les que els fan il·lusió, o busquen la seguretat dels èxits? Tothom sap que molta gent aprofita les cançons noves per pujar a les xarxes socials les imatges de l’èxit que acaben de gravar amb el mòbil. La majoria d’artistes, com Johnny Marr, aposten per combinar les dues opcions, calculant els ritmes que tindrà el concert. Així, elaborar la 'setlist', el repertori de cada concert, és un joc d’equilibris. El guitarrista Ron Wood, que sol escriure les 'setlist' dels Rolling Stones, i a més ho fa amb cal·ligrafia, les ha recollit ara en un llibre de regal: serà, ja es veu, un bon material per vendre a la sortida dels concerts, juntament amb les samarretes i les fotos dedicades. Se les empesquen totes.

Temes:

Música Concerts