Editorial

Les accions dels CDR

El que s'ha vist aquest cap de setmana a les carreteres catalanes és un avançament del que es prepara per al 21 de desembre vinent

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp46199186 graf4264  hospitalet de l infant  tarragona   09 12 2018   u181209224954

zentauroepp46199186 graf4264 hospitalet de l infant tarragona 09 12 2018 u181209224954 / Jaume Sellart

En plena operació tornada, i per segon dia consecutiu, els Comitès de Defensa de la República (CDR) es van mobilitzar aquest diumenge a les carreteres catalanes. La protesta va consistir principalment enl’aixecament de les barreres d’una dotzena de peatges, per la qual cosa, a diferència de dissabte (quan els activistes van mantenir tallada l’AP-7 durant 15 hores), els conductors no van patir greus afectacions. No obstant, aquestes noves accions dels CDR són un pols redoblat al Governi situen la gestió de la seguretat enmig del debat polític.

La sensaciód’impunitat dels CDR s’ha vist reforçada després que el president Quim Torra qüestionés l’actuació delsMossos durant les càrregues policials contra aquests grups activistes, dijous passat a Girona i Terrassa. El resultat ha sigut la inacció de la policia catalana en les protestes de les últimes hores.

El que s’ha vist aquest cap de setmana no és res més que un avançament del que es prepara per al21 de desembrevinent, quan Pedro Sánchez ha anunciat un Consell de Ministres a Barcelona. L’escalada de mobilitzacions és més que previsible, però cal garantir l’ordre perquè el dret legítim a la protesta al carrer no suposi cap risc ni alteri la vida quotidiana dels ciutadans. Els responsables que això sigui així són els Mossos d’Esquadra. El Govern hauria de deixar de jugar a dues bandes amb els agitadors perquè la tasca de la policia catalana no es vegi afeblida al carrer.