Puntes de coixí

No recorda ningú el fòrum de debat a les Corts sobre la reforma de la Constitució que Sánchez va pactar amb Rajoy

2
Es llegeix en minuts

Els periodistes parlamentaris l’anomenaven la 'comissió de puntes de coixí', però ni tan sols la broma que provocava el nom l’ha salvat de l’oblit. No l’ha recordat ningú pel 40è aniversari de la Constitució i això que, a hores d’ara de l’any, hauríem d’estar ja en plena feina de reforma de la Carta Magna, si hi hagués hagut alguna cosa de fons en aquell compromís que va vendre el PSOE a so de bombo i platerets.

Aquell fòrum històric de debat a les Corts va ser fruit d’un pacte de Pedro Sánchez, que llavors no era president del Govern, i Mariano Rajoy, que llavors no exercia com a registrador de la propietat i necessitava a l’acabat de ressuscitar líder socialista per tirar endavant l’aplicació de l’article 155. ¿Qui recorda ja que el 2018 havia d’estar constituïda la ponència i que allà hi havia la solució per al debat territorial? El PSOE ho esmenta de tant en tant, però fins allà.

Notícies relacionades

Des que van arribar al Govern, els socialistes han sigut incapaços de reactivar el que va ser el gran assoliment de Sánchez a la tardor calenta del 2017: arrencar al PP la clau per obrir el debat de la reforma constitucional. Quina audàcia la del flamant secretari general, deien els seus, que aconseguirà que es parli en les institucions d’aquesta Espanya federal que tots els socialistes, inclòs el PSC, van dissenyar a Granada. Que ingenus aquests del PSOE, van respondre al minut a les files populars, que sabien que el seu partit no passaria per aquest adreçador en unes Corts en les quals hi ha Podem. Quina bogeria plantejar una cosa que afecti la Constitució, es diuen ara uns als altres, comptant com compten que tindran Vox al pròxim hemicicle. "Anticonstitucionals", els diuen en el Govern equiparant-los, per cert, als grups independentistes. Almenys això és el que ha fet aquests dies el ministre José Luis Ábalos, encara amb el recompte de les eleccions andaluses cremant-lo a les mans.

¿I els aforaments?

Que no hi ha fil en aquestes Corts ni en les que venen per cosir la bandera de l’Espanya federal ho saben en el PSOE, que no està per fer puntes de coixí ni tampoc sembla pretendre'l: la setmana passada van aprovar una reforma limitada de la Carta Magna per delimitar els aforaments i encara no l’han explicada a l’oposició. Vist això, tampoc és que serveixin per a tant els compromisos que després no recorda ningú.