Editorial

Mort a l'Hospital de Palamós

Més enllà de les retallades en el sistema públic, es requereixen explicacions sobre una gestió que genera dubtes i que ha derivat en una tragèdia

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp46135532 palamos   urgencias del hospital 4 12 2018 foto joan castro 181204124630

zentauroepp46135532 palamos urgencias del hospital 4 12 2018 foto joan castro 181204124630 / Joan Castro ICONNA

Hem sabut ara que a mitjans de novembre una malalta de 84 anys va morir a l’Hospital de Palamós malalta de 84 anysdesprés de passar prop de set hores a Urgències sense ser atesa de manera convenient, tant per la gravetat del seu estat com per la seva edat avançada. La família ho ha denunciat a través de les xarxes socials i preveu seguir amb la vida judicial contra l’hospital. Per la seva banda, el centre assistencial, admetent errors en el procediment, s’ha escudat en una gran "afluència de pacients amb el mateix nivell d’urgència" per justificar un episodi que posa de nou sobre la taula, aquesta vegada de manera tràgica, la precarietat de la sanitat a Catalunya, que, com ja sabem, es troba entre les quatre pitjors d’Espanya amb un baixíssim nivell d’inversió en relació amb la mitjana del paísbaixíssim nivell d’inversió.

El de Palamós és un hospital general bàsic d’àmbit comarcal que forma part de la Xarxa Hospitalària d’Utilització Pública, amb una gran pressió assistencial, especialment a l’estiu. És a dir, un centre privat gestionat per un grup empresarial, Serveis de Salut Integrats Baix Empordà (SSIBE), que també té al seu càrrec una residència sociosanitària, quatre àrees bàsiques de salut (ABS), quatre CAP i 28 consultoris municipals. Més enllà de les greus deficiències del sistema públic, també convé estar pendent delsproveïdors externs. Víctimes també de les retallades estructurals, és necessari demanar explicacions clares sobre una gestió que genera dubtes i que, en aquest cas, ha derivat en un error tràgic i irreparable.