LA CLAU

Aïllar el feixisme

Els que entreguin a Vox la clau de la governabilitat andalusa, per acció o omissió, seran còmplices de la degradació ètica de la democràcia

1
Es llegeix en minuts
lainz46127559 topshot   santiago abascal  leader of spain s far right part181203194842

lainz46127559 topshot santiago abascal leader of spain s far right part181203194842 / JORGE GUERRERO

Per Pablo Casado, que els populars andalusos governin amb Vox Vox no és anatema, només “refondre el centredreta”. I és que el líder conservador concep el partit de Santiago Abascal no com a força nova, sinó com a extrema escissió del PPPP. S’entén així que no li doni el sobrenom d’‘ultra’. Tot és qüestió de perspectiva.

Potser l’abanderat del constitucionalisme no s’ha adonat que Vox reclama l’abolició de l’Estat autonòmic, la deportació sistemàtica d’immigrants, la il·legalització de l’avortament, la derogació de la llei contra la violència sexista i l’abandonament dels organismes internacionals. Que Vox hagi rebut el suport de la internacional ultradretana de Steve Bannonexguru de Donald Trump, i les públiques felicitacions de Marine Le Pen Geert Wilders tampoc constitueixen prou pistes per a Casado. 

Europa observa amb atenció els moviments del centredreta espanyol després de l’eclosió de Vox. Després que els eurodiputats de Casado es desmarquessin de les sancions a Viktor Orbán, l’extremista primer ministre hongarès, una aliança del PP amb Vox a Andalusia trencaria el cordó sanitari que conservadors, liberals i socialdemòcrates volen imposar al nacional-populisme després de les europees del maig que ve.

L’ERROR DE RIVERA

Notícies relacionades

Al felicitarCiutadans  pel resultat de diumenge, el líder liberal europeu, Guy Verhofstadt, va enviar aquest encàrrec via Twitter a Albert Rivera: "L’èxit de l’extrema dreta ha de preocupar-nos a tots". Ja va errar al seu dia Rivera a l’aliar-se a Europa amb Libertas, coalició farcida d’extremistes i euròfobs. Reincidir en l’equivocació en plena expansió europea de la ultradreta, i amb unes autonòmiques i generals en l’horitzó, liquidaria la retòrica centrista de Ciutadans, transformant-lo a ulls de l’electorat en simple apèndix del PP.

Aïllar el feixisme és un deure de qualsevol demòcrata, sigui de dretes o d’esquerres. Cap ambició personal ni càlcul partidista justifica que el PSOE, el PP, Cs i Podem entreguin a Vox la clau de la governabilitat andalusa. Els que ho facin, per acció o omissió, seran còmplices de la degradació ètica de la democràcia.