Peccata minuta

'Malamente'

Resulta que ningú del Govern, atabalats de tant legislar, va trobar temps per felicitar Rosalía pel seu reconeixement planetari en els Grammy llatins

2
Es llegeix en minuts

rosalia / periodico

Diguem-lo clar i català: ara com ara, la gran ambaixadora de la nostra cultura al món es diu Rosalía Vila Tobella, nascuda a Sant Esteve Sesrovires el 25 de setembre de 1993, que fa quatre dies va recollir dos premis Grammy llatins per la seva cançó ‘Malamente’, adverbi molt menys en voga en castellà (o en espanyol, com dirien els llatins) que en català. Es pot dir que darrere de la bona ombra de Rosalía hi ha molts noms de la millor creativitat de per aquí, com el músic Raül Refree, el grup teatral La Fura dels Baus, el ‘cantaor’ Miguel Poveda, la productora audiovisual Canada...

Probablement, els Grammy tenen tan poc a veure amb criteris d’alta qualitat cultural (¿què són avui la qualitat i la cultura?) com a Eurovisió, 'OT' i el premi que Lluís Llach convoca anualment  a través del seu Celler Vall-Llach, que en la seva última edició va guanyar el quintet femení Sommeliers. ¿'In vino veritas'? Hi ha el que hi ha.

Va titular 'El Mundo Today': “Els catalans admeten que Rosalía és el primer pas per crear la seva pròpia Andalusia una vegada s’hagin separat d’Espanya”. No els facin cas: són mala gent, un colla de brètols. El que sí que va molt seriosament és que el setmanari 'La República', nascut el 28 d’abril passat i presumptamentfinançat per ves a saber qui (potser per vostè i per mi) va firmar aquest tuit: “Rosalía guanya dos Grammy als EUA cantant en espanyol sense mostrar cap solidaritat per la repressió rebuda al seu poble l’1-O”.

Notícies relacionades

Total objectivitat informativa en el primer tram, tot i que en el segon, irremeiablement, apareix la subliminar culpabilització de la cantant davant d’un inapel·lable imperatiu categòric: ser catalana de veritat, no com el català perfecte que va redactar el tuit, després esborrat. Resulta que ningú del Govern, atabalats de tant legislar, va trobar temps per felicitar la de Sant Esteve Sesrovires pel seu reconeixement planetari, tot i que, per fonts generalment mal informades, he pogut saber que els de ‘Preguntes Freqüents’ l’han convidat reiteradament a interpretar en el seu programa kumbayà per seguidilles, sense rebre, en el dia d’avui, cap resposta.

L’últim disc de Rosalía porta per títol'El mal querer', concepte que es podria aplicar a l’actual Govern de la Generalitat pel seu generalitzat menyspreuenvers els que no pensen (¡ni senten!) com ells. Tant de bo no es torni a repetir en la figura de la jove flamenca la vergonya que vaig viure en primeríssima persona quan un dels més recompensats senyorets del procés va intentar imposar-me, via 155, que la barcelonina Carmen Amaya no acabava de ser de les nostres per no ballar... en català. ‘Malamente’, molt ‘malamente’.