LA CLAU

L'any sabàtic de Torra

¿Quina obra de govern ha firmat la Generalitat de Torra? 'Agit-prop' procesista, esbronc entre els partits del Govern i poc més

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp45794706 barcelona  barcelon s  07 11 2018  politica  sesi n plenaria181114093638

zentauroepp45794706 barcelona barcelon s 07 11 2018 politica sesi n plenaria181114093638 / DANNY CAMINAL

Ara que sabem que el quilo, el de París, ja no pesa un quilo, ¿com podem estar segurs de quant dura un any? ¿Un any és molt temps o poc? Un instant evanescent per a l’àviai una presó eterna per a l’adolescent. En un any es pot cursar un màster, gestar un nadó o fer caure un govern. Preparar unes oposicions, divorciar-se o aprendre els rudiments d’un idioma.

En menys d’un any, Marx i Engels van escriure el Manifest comunista, un dels textos polítics més influents de la història. (Nota al marge. És eloqüent la reivindicació del’anàlisi marxista sobre els defectes del capitalisme que fa The Economist, bíblia setmanal del liberalisme econòmic. Eloqüent la crítica al deliri sense control del capital global i eloqüent el temor de les reaccions que està engendrant l’apoteosi de la desigualtat).

Tornem-hi. En menys d’un any, el matemàtic anglès Alan Turing va dissenyar i va fabricar les primeres màquines desencriptadoresd’Enigma, el codi secret dels alemanys a la Segona Guerra Mundial.

En menys d’unany, Adolfo Suárez va penjar la camisa blava, va desarborar l’estructura del règim franquista, va crearl’UCD, va legalitzar els partits polítics (menció especial al pacte amb el PCE de Santiago Carrillo) i va organitzar les primeres eleccions democràtiques després de la dictadura.

Notícies relacionades

En menys d’un any, la cantant Rosalía ha produït aquesta joia titulada El mal querer i ha catapultat el seu pop flamenc i urbà al podi de la indústria internacional de la música.

Comissaris polítics

Aviat farà un any de les eleccions catalanes. ¿Quina obra de govern ha firmat la Generalitat? Aquest article està en les últimes línies, però no hi ha temor que no hi càpiga una descripció detallada de la gestió del Govern de Torra. La majoria independentista no va ser capaç d’escollir el president fins que la legislatura va complir quatre mesos. Ni tan sols s’ha posat d’acord per escometre l’ominós repartiment de comissaris polítics a TV-3 i Catalunya Ràdio. Abans i després d’això, tot ha sigut el mateix: agit-prop procesista i esbronc entre els partits de l’Executiu. Poc més. Res més. Un any sabàtic.