EL TEXT I LA TEXTA

Franco i Einstein

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp45909976 mas periodico  cuaderno  ilustracion de leonard beard   juan181116120540

zentauroepp45909976 mas periodico cuaderno ilustracion de leonard beard juan181116120540

El 1905, el genial Albert Einstein va sorprendre el món amb la seva teoria de la relativitat especial. Un dels seus postulats més profunds té a veure amb el moviment. Si un cos es mou respecte a un altre a velocitat constant, res al món podrà fer que ens decantem per qualsevol dels dos sistemes de referència. Tant fa dir que A es mou respecte a B, com afirmar que B ho fa en relació amb A.

Els dic tot això perquè potser Albert Einstein pugui donar-nos una pista per acabar amb el tremend maldecap que tots tenim arran de l’exhumació del dictador Franco.

Si donem per vàlid el postulat de la relativitat (i milers d’experiments així semblen confirmar-ho), podem dir, sense por a equivocar-nos, que és equivalent dir “movem Franco del Valle” i “movem el Valle de Franco”. Dit d’una altra manera, ¿per què, en comptes de traslladar el dictador no traslladem tot el Valle de los Caídos? ¿No els sembla una idea meravellosa?

Coses més difícils s’han fet. El temple d’Abu Simbel, a Egipte, va ser trasllat peça a peça durant els anys 60. Es va fer amb molt de compte i tot va sortir meravellosament bé. Artísticament, aquest temple construït a voluntat de Ramses II, és infinitament més valuós que el Valle de los Caídos, així que no veig que hàgim de patir per fer el que els proposo.

Pedro Sánchez
sempre podrà 
dir que ha
complert la seva
promesa
basant-se en el descobriment
del físic

A Franco, juntament amb la seva tomba, se’l deixa on és, sense moure’l ni un mil·límetre, i, dia a dia, amb l’esforç de centenars d’obrers i una precisa maquinària, es va desmantellant tot el que hi ha al voltant. Un tros de creu un dia, un altre tros l’endemà, la base més endavant, i així, pas a pas, llamborda a llamborda, maó a maó, anem deixant la tomba sola.

El Nou Valle de los Caídos, ja sense el dictador, podria ser traslladat a un altre lloc, el que sigui. Els afores de Madrid són immensos. I Francisco Franco, sota la seva làpida, es quedaria sol en meitat d’un tremend buit al mig del camp.

Notícies relacionades

D’aquesta manera, i amb la teoria d’Einstein a la mà, Pedro Sánchez podrà dir que ha complert la seva promesa d’exhumar Franco. Si l’oposició es posa tonta i li diu que no ho ha fet, el president sempre podrà assenyalar la teoria d’aquest jove de 26 anys que, a començaments del segle XX, va deixar el món sorprès afirmant que no hi ha punts de referència privilegiats respecte als quals mesurar els moviments relatius.

Res d’anar a veure el Papa i suplicar-li coses que a ell li importen un rave. La ciència, com sempre, tenia la resposta sense que nosaltres ho sabéssim.