Editorial

La nova cúpula judicial

La renovació del CGPJ arriba en un moment molt delicat per a la justícia

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp42597787 graf7285  madrid  21 03 2018   de izquierda a derecha tres d181112085727

zentauroepp42597787 graf7285 madrid 21 03 2018 de izquierda a derecha tres d181112085727 / Angel Diaz

Certament, les formes són millorables. El PSOE i el PP sempre s’han repartit, mitjançant la fórmula de quotes, la composició del Consell General del Poder Judicial (CGPJ)i també han acordat el seu president, tot i que sobre el paper constitucional siguin els 20 vocals que formen el consell els que l’han d’elegir. El dia en què haurien d’haver-se fet públics els candidats a vocals que s’han de ratificar en les Corts, s’ha sabut qui serà el president que han acordat els populars i els socialistes. És comprensible el malestar del món de la judicatura, que ha convocat una vaga dilluns vinent, en què, entre altres mesures, s’exigeix justament el final d’aquesta manera de triar l’òrgan rector dels jutges. Que sempre s’hagi fet així no justifica l’escassa preocupació per les aparences.

Però, més enllà de les formes, la veritat és que la cúpula judicial afronta la renovació en un moment transcendental. El nou president del CGPJ i del Tribunal Suprem (TS) que han acordat PP i PSOE és Manuel Marchena, un magistrat conservador que, com a president de la Sala Penal del TS, havia d’encapçalar el tribunal de set magistrats responsable de jutjar els polítics i activistes catalans encausats pel procés. En la terminologia que s’utilitza en el món jurídic, Marchena, un conservador, presidirà un CGPJ amb lleugera majoria progressista. En un moment que el TS –i, en general, la judicatura– estan sent qüestionats per la ciutadania a compte de sentències molt difícilsd’explicar i d’entendre, com ara la de 'La manada' i la de les hipoteques (amb les seves anades i vingudes), la substitució de Carlos LesmesCarlos Lesmes és una oportunitat per començar el procés de reformes que tant necessita el món de la justícia.

Menció a part és la influència que tingui aquest canvi en la cúpula judicial en el judici del procésjudici del procés, que està previst que comenci a començaments del pròxim any. Davant del que, sense temor d’exagerar, pot qualificar-se com el judici més important del període democràtic, el TS no pot arribar amb dubtes sobre la seva imparcialitat ni llastat per problemes de credibilitat. És crucial per a la justícia, els drets dels processats i la convivència que els jutges treballin amb independència, manejant només consideracions legals sense apriorismes polítics i ideològics. En aquest judici hi ha molt en joc.