LA CLAU

Lesmes i Picazo, Creu de Sant Jordi

El Govern de Torra hauria de condecorar Lesmes i Picazo en lloc d'anunciar una querella contra tots dos. L'auxili prestat per aquests dos jutges a la causa independentista no és menor

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp45793217 madrid 07 11 2018   el presidente del tribunal supremo  carl181109121429

zentauroepp45793217 madrid 07 11 2018 el presidente del tribunal supremo carl181109121429 / JOSE LUIS ROCA

Estava escrit. Només en podia quedar dret un dels dos: l’interès de la banca o la credibilitat del poder judicial. I aquesta última es va trencar en bocins.

Aquesta és la primera conclusió de l’esperpent del Tribunal Suprem i l’impost dels préstecs hipotecaris. La confiança en la justícia cau en barrina en vigílies del judici dels líders del procés.La instrucció judicial ja havia aixecat crítiques fonamentades a la desmesura de les imputacions. Ara, el vodevil del Suprem rearma el discurs independentista de negació de la democràcia espanyola.

Quin servei li han prestat a l’Estat (i a la ciutadania hipotecada) el president del Suprem, Carlos Lesmes, i el de la seva Sala Tercera, Luis María Díez-Picazo. Al Govern de Quim Torra li ha faltat temps per anunciar una demanda contra els dos jutges. Més que una querella, els hauria d’imposar una condecoració. L’auxili prestat per Lesmes i Picazo a la causa independentista no és menor.

La banca sempre guanya

L’episodi del Tribunal Suprem brinda més conclusions. Una enclou un vell axioma popular: la banca sempre guanya. O, si ho prefereixen, el client sempre paga. ¿Es podia esperar una cosa diferent després de la resignació oficial a què els bancs no tornin 40.000 dels 55.000 milions d’euros públics rebuts en concepte de rescat? El client continuarà pagant fins i tot després de la reforma de Pedro Sánchez que carrega a partir d’ara el tribut als bancs. No de forma nominal, faltaria més, però sí mitjançant alces dels tipus d’interès o de les comissions bancàries o del que es presenti. L’operació ja està en marxa.

Notícies relacionades

Una tercera conclusió del sainet, no menys il·lustrativa, mostra el domini tàctic, l’agilitat i l’astúcia que presideixen el duel entre el PSOE Podem per l’electorat d’esquerra després d’haver segellat la seva aliança pressupostària. La llampegant velocitat de Pablo Iglesias al convocar una manifestació davant del Suprem va ser neutralitzada al punt per Sánchez amb la reforma legal del tribut.   

Mentrestant, la salut democràtica del país reclama a crits una reforma inajornable del poder judicial.