Editorial

Altsasu i la pugna de la dreta

La pugna que s'ha desencadenat entre la dreta per demostrar qui és més espanyol i més patriota és la raó de la convocatòria de l'acte

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp45746495 graf973  alsasua  navarra   04 11 2018   efectivos de la pol181104170237

zentauroepp45746495 graf973 alsasua navarra 04 11 2018 efectivos de la pol181104170237 / Jesus Diges

Com diu Albert Rivera, tothom té dret a manifestar-se on li plagui i qualsevol espanyol ho ha de poder fer en qualsevol lloc del territori, però ¿quina necessitat havia d’organitzar a Altsasu un míting d’aquell moviment que Ciutadans anomena España Ciudadana sabent que això provocaria tensions en vista dels antecedents del cas? L’octubre del 2016, a Altsasu es va produir una baralla en la qual vuit joves van agredir dos guàrdies civils i les seves parelles. Després d’una instrucció molt polèmica en què es va arribar a acusar els agressors de terrorisme, mentre que els sectors ‘abertzales’ rebaixaven els fets a una "baralla de bar", el juny passat l’Audiència Nacional  els va condemnar a penes d’entre 2 i 13 anys de presó per atemptat a l’autoritat i desordres públics, entre altres delictes, però el tribunal va desestimar el terrorisme.

Els fets van tenir lloc fa dos anys i la condemna es va dictar fa cinc mesos. ¿A què ve llavors organitzar ara un míting al poble on es va produir l’agressió per pretendre defensar així la Guàrdia Civil? L’única explicació és la pugna que s’ha desencadenat entre la dreta per demostrar qui és més espanyol i més patriota. Ciutadans va convocar l’acte d’Altsasu, però, per no perdre pistonada, s’hi van sumar també el PP i Vox. La connivència de Cs i el PP amb el partit d’extrema dreta –Pablo Casado ha arribat a dir que comparteix moltes posicions amb Vox– només aconseguirà legitimar els ultres.