Editorial

La rebel·lió continua present

Més enllà de l'escrit de la fiscalia, caldrà esperar el que presenti en la causa del procés l'Advocacia de l'Estat per veure quina és la posició del Govern

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp42276662 madrid 23 02 2018  declaraci n como imputado en la audiencia180225220358

zentauroepp42276662 madrid 23 02 2018 declaraci n como imputado en la audiencia180225220358 / JUAN MANUEL PRATS

La Fiscalia General de l’Estat no ha volgut esgotar els terminis i aquest mateix divendres presentarà els seus escrits de qualificació en les causes obertes contra els líders del procésescrits de qualificació contra els líders del procésen el Tribunal Suprem i contra el responsable dels Mossos, Josep Lluís Trapero, a l’Audiència Nacional. En els dos sumaris afirma que hi ha un delicte de rebel·lió a més dels de desobediència i malversació de fons públics. Per molt soroll polític que s’hagi fet, era bastant improbable que els fiscals fessin una altra cosa. Els que porten directament el cas han apostat des del primer moment per aquesta tipificació, per a la qual cosa van comptar amb el suport de la Fiscalia General, i no hi ha hagut novetats substancials en la investigació per canviar el criteri. Si això s’arriba a produir, serà en tot cas després del judici oral en funció de com es desenvolupi la presentació de les proves. La Fiscalia és un òrgan jeràrquic, però dotat d’autonomia. En tot cas, el fet que no qualifiqui el delicte de rebel·lió com “agreujat” obre la porta al fet que la petició final de penes sigui menys severa. Els dubtes sobre l’existència de delicte de rebel·lió en el que va passar a Catalunya fa un any estan més que fonamentats. El ponent de l’article del Codi Penal on es tipifica, Diego López Garrido ho ha dit amb rotunditatDiego López Garrido i en la mateixa línia s’han expressat nombrosos catedràtics en la matèria. Però també és igualment cert que els qui s’han implicat en la investigació tenen pocs dubtes, fruit potser d’un impuls polític en l’inici de la causa que va estar més guiat per l’escarment que per l’anhel de justícia. Si ara ha canviat aquest impuls, l’escrit de qualificació no era el lloc on plasmar-lo.

Si els partits independentistes catalans volen veure un gest cap als presos en relació amb la votació delsPressupostos, han de posar la mirada enl’escrit de qualificació que presenti en aquesta causa l’Advocacia de l’Estat de l’Estat. Si, finalment, només manté l’acusació de malversació –com va fer en altres casos com Gürtel o Noos– quedarà palmària quina és la posició del Govern en aquest tema. I condicionarà el que passi al final del judici oral perquè els fiscals hauran de decidir si queden arraconats amb els criteris dels ultres de Vox. El greuge és prou enrevessat perquè ningú es posi nerviós abans de temps.