Editorial

L'Aràbia Saudita posa en un compromís a Trump

En el cas esborronador de Jamal Khashoggi, fins i tot el partit republicà és més combatiu per conèixer la veritat que el president que s'enfronta a la seva més gran i més inesperada crisi diplomàtica.

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp45525814 u s  president donald trump  flanked by white house senior a181019192233

zentauroepp45525814 u s president donald trump flanked by white house senior a181019192233 / JONATHAN ERNST

Des que al final de la segona guerra mundial el president Franklin D. Roosevelt i el rei Abd-al-Aziz ibn Saüd firmessin una aliança amb dues monedes de canvi, petroli per seguretat, les relacions entre l’administració nord-americana i la casa de Saüd han sigut estretes i estratègiques. Han superat tots els sots de la guerra freda i fins i tot els atemptats de l’11-S perpetrats per diversos saudites. La dinastia dels Bush, per exemple, que ha consolidat la seva fortuna amb l’or negre ha sigut sempre un gran aliat dels saudites. Amb Trump les relacions s’han fet més pròximes encara. No va ser casual que la primera escala del seu primer viatge oficial anés a Riad on va ser complimentat amb el luxe i l’exotisme de les mil i una nits. Els dos governs es necessiten, per exemple, per contenir a l’Iran en la guerra entre Teheran i Riad per ser la potència regional, i no s’ha d’oblidar mai que la venda d’armes nord-americanes al règim saudita assoleix xifres multimilionàries.

La desaparició i possible mort i esquarterament del periodista dissident saudita Jamal Khashoggi posa aquestes relacions a la picota, però Trump sembla no donar-se per al·ludit jugant a guanyar temps perquè Riad orquestri una explicació d’allò que ha passat en el seu consolat a Ankara la qual cosa exculpi els governants saudites i en especial al príncep hereu Mohamed bin Salman. En aquest cas esborronador, fins i tot el partit republicà és més combatiu per conèixer la veritat que el president que s’enfronta a la seva més gran i més inesperada crisi diplomàtica.