LA CLAU

¿Presos per pressupostos?

L'apoderament de Junqueras a Lledoners i les paraules i gestos del Govern de Sánchez anticipen la recerca d'una sortida per als líders independentistes empresonats

1
Es llegeix en minuts
undefined44277378 els vicepresidents dels governs catal  i espanyol pere arago180712153819

undefined44277378 els vicepresidents dels governs catal i espanyol pere arago180712153819 / La Moncloa

Distrets amb les "punyalades" entre JxCat i ERC, en paraules de Roger Torrent, correm el risc de no adonar-nos dels moviments de fons que es registren en el conflicte català. No en el front irredempt de Waterloo, que vacunat contra el realisme s’esllangueix inexorablement, però sí als despatxos oficials i a la presó. En el freqüentat mòdul 2 de Lledoners es fa més política aquests dies que al Palau de la Generalitat, segrestat per la retòrica legitimista.

Aquesta és la seqüència dels fets. Els ministres Meritxell Batet i Josep Borrell confessen que preferirien veure els líders independentistes en llibertat. El Govern de Pedro Sánchez autoritza el seu trasllat a presons catalanes. La delegada del Govern, Teresa Cunillerarecolza la concessió de l’indult si hi ha condemnes, i el president no la desautoritza. I la vicepresidenta Carmen Calvo fins i tot planteja la seva excarceració preventiva en cas que el judici de l’1-O es retardi.

Notícies relacionades

Oriol Junqueras, pendent de judici, acata la resolució del jutge Pablo Llarena i delega el vot al Parlament, però anuncia la seva candidatura a les europees de maig. TVE, la pública, es converteix en la primera cadena espanyola que entrevista per escrit el líder d’Esquerra. El president de la CEOE, el sempre caut Joan Rosell, accepta la invitació de visitar el republicà a la presó; si abans ho va consultar amb el Govern, ningú li va posar objeccions. I el postconvergent Joaquim Forn, que va renunciar a l’escó i a la política, ara es mostra predisposat a ser l’alcaldable del PDECatPDECat a Barcelona i el tallafoc de l’acabada de fundar Crida de Carles Puigdemont.

OBERTS A NEGOCIAR

El flàccid ultimàtum pressupostari de Quim Torra cau per la seva pròpia lleugeresa: ERC i el PDECat s’obren a negociar el projecte pactat pel PSOE i PodemPSOEPodem, a l’espera d’algun gest amb els presos (més que versemblant) i sobre l’autodeterminació (descartable). Assumit pel Govern que l’independentisme no podrà sacrificar als seus reus a canvi de 2.200 milions, el canvi de presos per pressupostos potser no és un peatge tan onerós a canvi d’esgotar la legislatura.