LA CLAU

Xantatge a l'Estat

Servir-se del material tòxic de l'excomissari Villarejo per abatre a Sánchez, com fa la dreta, suposa caure en la política de la pitjor estofa

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp45202350 madrid 26 09 2018  pol tica   dolores delgado  ministra de j180926103431

zentauroepp45202350 madrid 26 09 2018 pol tica dolores delgado ministra de j180926103431 / JOSE LUIS ROCA

Les clavegueres de l’Estat, de qualsevol estat, són terreny fèrtil per a la proliferació de feristeles que grimpen amb la informació sensible obtinguda per les seves responsabilitats públiques. Als anys 90 va ser el coronel Juan Alberto Perote qui va sostreure abundant documentació del Cesid (l’actual CNI) i l’hi va entregar al banquer en conflictes Mario Conde. Ara és el tenebrós excomissari José Manuel Villarejo qui, empresonat per organització criminal, suborn i blanqueig de capitals, està posant en perill l’Estat gràcies a les gravacions amb personatges públics que va realitzar durant anys.

Els àudios d’un àpat que Villarejo i altres policies van celebrar fa nou anys amb el jutge Baltasar Garzón i la fiscal Dolores DelgadoDolores Delgado, avui ministra de Justícia, estan apareixent en comptagotes en un medi digital en aparença nascut amb aquest únic propòsit. A la recerca potser d’una complicitat amb els agents que l’ajudés en la seva tasca com a fiscal, Delgado diu xafarderies jocoses que mouen a l’enrojolament, però no constitueixen delicte. L’autor de la gravació no queda en bon lloc, la qual cosa, a hores d’ara, tampoc l’ha de preocupar massa.

Notícies relacionades

Resulta inquietant que jutges, fiscals i governs de tot signe dipositessin la seva confiança en un policia tan mancat d’escrúpols com per espiar i gravar a tort i a dret, amén d’amassar una enorme fortuna. I també que certs periodistes es prestessin al joc sabent de les seves males arts. Però el que clama al cel és que, conegudes les seves perverses intencions, alguns partits se serveixin del material tòxic recopilat per l’excomissari per fer política de tan baixa estofa.

ELS ÀUDIOS DE CORINNA

Quan la difusió de la conversa entre Villarejo i la princesa Corinna va sembrar dubtes sobre els negocis privats del rei Joan Carles, el PP, el PSOE i Ciutadans van fer pinya perquè el Congrés no investigués el monarca emèrit. Ara, per contra, a la dreta sí que li val la munició del policia corrupte en el seu afany d’abatre Pedro Sánchez i forçar eleccions. Sense adonar-se’n que, en cas d’aconseguir-ho, haurien sigut còmplices d’un xantatge a l’Estat.