Missatges polèmics

¿A qui beneficia la filtració?

No es pot descartar que algú volgués aïllar aquests jutges -una trentena, es calcula-, o més aviat desmarcar-los del conjunt de professionals del poder judicial

1
Es llegeix en minuts
dibujo

dibujo

Llegia els missatges de diversos jutges en aquesta mena de Forocoches amb toga, filtrats fa uns dies, i em va passar pel cap aquesta llatinada que només deixen anar alguns tertulians i els assidus als jutjats: ‘cui prodest’? ¿A qui beneficia la filtració? Tot just saber-se, l’independentisme va posar el crit al cel i va exigir responsabilitats, però el cert és que les invectives i escarafalls d’aquests jutges no eren de fet cap novetat, ni tan sols la coincidència en un camp semàntic –colpistes, virus de l’odi, germen nacionalista, visca el Rei– que és també el de PP i Ciutadans.

Notícies relacionades

¿A qui més podia beneficiar, doncs, la filtració? No es pot descartar que algú volgués aïllar aquests jutges –una trentena, es calcula–, o més aviat desmarcar-los del conjunt de professionals del poder judicial. I potser no és del tot casual que entre els missatges filtrats hi hagi els retrets a l’Asociación de Juezas i Jueces para a la Democracia, per haver qüestionat la jutge Lamela per extralimitar-se amb la presó preventiva, o a l’associació Ágora Judicial per les seves propostes progressistes de reforma de la llei.

La defensa de l’Estat de dret a Espanya es refereix sovint de la separació de poders i la independència judicial, però les diverses associacions –i el ministeri de Grande-Marlaska– s’hauran d’esforçar més per contrarestar el descrèdit continuat i la pèrdua de confiança en la justícia, sobretot quan des d’Europa els han esmenat la plana repetidament. Aquests dies, per exemple, no s’explica que el Suprem esculli el jutge Llarena per portar la querella contra el TC i el Govern de Rajoy per impedir la investidura de Puigdemont. O que fins i tot la mateixa fiscalia del Suprems’oposi a investigar el cas del màster de Pablo Casado (tot i que al final l’hauria jutjat un tribunal que incloïa, ¿qui si no?, el jutge Llarena). S’intueix que aquesta endogàmia és antinatural i protegeix un sistema corcat des de fa dècades, i els primers que s’haurien d’arremangar són els jutges –els altres jutges–.