Editorial

Bèlgica empara el raper Valtònyc

No és acceptable que es condemni a un músic a tres anys i mig de presó per molt que repugnin les lletres de les seves cançons

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp44475932 spanish rapper jose miguel arenas beltran  better known as v180903085810

zentauroepp44475932 spanish rapper jose miguel arenas beltran better known as v180903085810 / JOHN THYS

La negativa en primera instància d’un tribunal belga a extradir Espanya el raper mallorquí ValtònycValtònyc no és cap sorpresa. Per molt que puguin arribar a repugnar les lletres de les seves cançons –”ocuparemos Marivent con un kalashnikov”, “en cuarteles grito 'gora ETA'” i “justicia sería pasarlos por la guillotina”, són algunes frases– o que les seves opinions siguin extemporànies –“A Espanya no hi ha llibertat, tampoc d’expressió” va dir a la sortida del jutjat–, no és acceptable que es condemniun cantant a tres anys i mig de presó pel contingut dels seus raps.

El tribunal belga ho ha tingut fàcil per rebutjar l’entrega per l’incompliment, segons els jutges, del principi de doble incriminació, tot i que les diferències siguin en alguns casos subtils, i potser per aquesta raó la fiscalia de Gant ha anunciat un recurs al Tribunal d’Apel·lació. Valtònyc estava condemnat per enaltiment del terrorisme –a Bèlgica només existeix la incitació–, per amenaces, que allà han de ser per escrit, no orals, i per calúmnies i injúries greus a la Corona, un delicte que ha sigut desautoritzat almenys en dues ocasions pelTribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg (TEDH), en una crema de retrats del Rei i en el cas en què Arnaldo Otegi va anomenar el monarca “cap dels torturadors”. El TEDH va fallar que els dos supòsits estaven emparats per la llibertat d’expressió. No obstant, això no significa, com diu ara Valtònyc, que aquest dret no existeixi a Espanya.