Editorial

El missatge de comiat de Juncker

El president de la CE, en el seu últim discurs sobre l'estat de la Unió, apel·la a compartir les diferents sobiranies nacionals com a antídot a les divisions

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp45001878 european commission president jean claude juncker reacts bef180912090658

zentauroepp45001878 european commission president jean claude juncker reacts bef180912090658 / VINCENT KESSLER

Ha arribat l’hora de la sobirania europea. Ho ha dit Jean-Claude Juncker en el que ha sigut el seu últim discurs sobre l’estat de la Unió, en què ha apel·lat a compartir les diferents sobiranies nacionals com a antídot a les divisions i a l’amenaça de fragmentació que pesa sobre la UE. Aquesta crida d’un esgotat president de la Comissió Europea arriba una mica tard, en un moment de gran debilitat de la Unió i dels mateixos estats que la componen, sempre reticents a compartir sobirania i en alguns casos, disposats fins i tot a recuperar la que havien cedit, per exemple, la moneda única.

La immigració, el tema que ha dominat en aquest mandat, és l’exponent més gran del problema. Juncker proposa un blindatge de les fronteres externes de la UE amb un cos autònom d’agents europeus. Allà es veurà fins a quins punts els països estan disposats a entregar sobirania perquè això és el que implica l’esmentada política. En franc contrast amb l’actitud dels estats de la Unió, el Parlament Europeu, en un fet inèdit, aprovava l’informe que demana investigar la deriva autoritària i la violació de drets fonamentals del Govern de Víktor Orbán a Hongria i ho feia amb una àmplia majoria –més dels dos terços de sufragis necessaris– en la qual es compten vots del Partit Popular Europeu al qual pertany Fidesz, la formació del primer ministre hongarès, amb la vergonyant abstenció del PP espanyol.