Crisi ideològica global

Democràcia de masses

Malgrat els repunts populistes i que pot haver-se quedat obsolet, no hi ha gaires que s'atreveixin a canviar l'actual sistema democràtic

3
Es llegeix en minuts
ilu-democracia-masas-francina-cortes-cast-12-08-2018

ilu-democracia-masas-francina-cortes-cast-12-08-2018

Se’ns diu sempre que en un sistema democràtic el poder el tenen els votants, però ¿què passa si la immensa majoria delsvotants  són incompetents, com mostren els estudis que es fan contínuament? Aquesta és la pregunta central entorn de la qual gira el llibre de Jason Brennan 'Contra la democràcia'. Tot i que no és un llibre antisistema en els termes que pot suggerir un títol tan rotund, aquest professor de Georgetown no oculta des del principi que s’oposa a la democràcia tal com la coneixem, justament perquè també ell considera que la immensa majoria de votants són incompetents i fàcilment manipulables, i suggereix que la democràcia se substitueixi perl’epistocracia  o govern dels millors.

Per a això s’hauria de fer un examen al conjunt de la població: de la mateixa manera que un dentista o un lampista necessiten una llicència per exercir el seu ofici, les persones corrents necessiten d’una llicència per votar. Qui no passi l’examen no podrà votar. Brennan és partidari de l’epistocracia tot i que reconeix que mai s’ha aplicat seriosament enlloc. Plató va parlar en el seu moment del governant filòsof, però el seu deixeble Aristòtil ja va criticar les seves posicions polítiques. Posteriorment alguns pensadors han dit que prefereixen un govern ordinari al d’un savi, però Brennan no aprofundeix en aquestes reflexions.

Brennan reitera una vegada i una altra que el vot de tota la població, inclosos els votants incompetents, pot conduir a governs desastrosos. Diu que els Estats Units i el Regne Unit s’han deslliurat ara per ara d’aquests governs desastrosos, però esmenta el cas de les eleccions de 1932 que van guanyar les nacionalsocialistes alemanys. Argumenta que els votants alemanys no van ser responsables de tot el que es va fer a partir de llavors, tot i que afegeix immediatament que qualsevol ciutadà alemany mitjanament informat podia haver anticipat moltes de les coses que van fer els nazis. Parla també de situacions desastroses en altres països dels nostres dies –esmenta Veneçuela i Grècia com a exemples–, situacions que podien haver-se evitat si no s’hagués contemplat el sufragi universal i només s’hagués permès votar l’electorat competent, el que passés l’examen.

Les idees de Brenan sobre el govern dels millors són atractives per als lectors de política, però és improbable que aquests combreguin amb casa postulat

En les democràcies occidentals "els votants són sistemàticament incompetents" i només una petita fracció està relativament informada del que està en joc a les urnes. ¿Per què permetre que votin tots els majors de 18 anys? Brennan truca als qui estan preparats per votar, és a dir als votants competents, "vulcanos", els qui són capaços d’analitzar racionalment la política. Diu que estan ben informats i que en general són respectuosos amb la gent que vota una cosa diferent del que ells voten, a diferència del que passa amb els "hòbbits" i amb els "hooligans". Els "hòbbits" són els ciutadans ignorants, incapaços de fer-se una idea justa sobre el que és la política, mentre que els "hooligans" són gairebé fanàtics de la política, que es creuen que ho saben tot i que en realitat saben molt poc, i es caracteritzen per tenir idees fixes i radicals. No solen ser respectuosos amb els qui pensen d’una altra manera.

El llibre de Brennan és atractiu per a qualsevol lector que s’interessi per la política. Tot i que és improbable que els lectors combreguin a cegues amb cada un dels seus postulats, aporta idees fresques sobre el tema de la democràcia, una qüestió que en les últimes dècades està aixecant una infinitat de debats. Com a fenomen històric, la democràcia té un inici i tindrà un final. És el que ha passat i passa al nostre planeta amb tots els processos històrics. Tot i que la tesi de substituir la democràcia per una epistocracia no és nova, Brennan se la pren seriosament des del principi fins al final.

Notícies relacionades

És una qüestió oberta i se li poden presentar moltes objeccions. Per exemple, en una societat com l’occidental, que és tan complexa, ni tan sols tots els "vulcanos" són capaços d’estar al dia amb els avenços que es produeixen contínuament, així que seria possible restringir encara més la part de la societat capacitada per elegir un govern.

La política de masses que posa nerviós Brennan, i amb què es va somiar des de la Revolució francesa i durant el romanticisme del segle XIX, pot haver-se quedat obsoleta en els nostres dies, però no sembla que hi hagi gaires que s’atreveixin a canviar-la per un sistema alternatiu, almenys de moment, malgrat els repunts populistes.