Editorial

Rates als carrers de BCN

La presència visible d'aquests rosegadors obligava a doblar els recursos per controlar la plaga, com es va fer l'any passat

1
Es llegeix en minuts
rjulve44745934 barcelona  22 08 2018   barcelona   ratas y ratones  campand180828122809

rjulve44745934 barcelona 22 08 2018 barcelona ratas y ratones campand180828122809 / JORDI COTRINA

Barcelona està patint aquest mes d’agost una presència molt visible de rates comunes en alguns punts de la ciutat, com denuncien a aquest diari veïns i visitants de la capital catalana. L’arribada de l’estiu i l’augment de residus han actuat com els factors que han desencadenat l’indesitjable fenomen. I no es tracta de les impactants imatges de desenes de rates flotant a les platges després de les tempestes de mitjans de mes. L’ús de l’espai públic propi de l’estiu, amb el consegüent increment de les escombraries, ha fet que aquest agost s’hagin repetit les escenes de l’any passat quan les rates van ser molt evidents, i no només en els punts més pròxims al litoral.

L’Ajuntament, mentrestant, manté la posició que les intervencions dels seus operaris no han augmentat perquè tampoc ho han fet les queixes dels veïns. Però la realitat sembla dictar el contrari i hauria resultat molt convenient doblar els recursos com l’any passat, en lloc de mantenir els habituals, amb 10 treballadors en cinc equips de dos tècnics. El que va ser excepcional s’hauria de convertir ja en normal. Perquè el control de la població d’aquests petits mamífers és, per damunt de tot, una qüestió de salut pública per frenar la transmissió de malalties pròpies d’altres temps, i també una qüestió d’imatge. Tot i que les rates siguin inevitables en les aglomeracions urbanes, almenys se les ha d’expulsar de la superfície.