Contrapunt

Els debats sobre el turisme

La xifra de clients dels hotels baixa malgrat els rècords d'arribades als aeroports

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp44471600 turistas180728115334

zentauroepp44471600 turistas180728115334

Tot el que puja acaba baixant. I el turisme no és una excepció. O com a mínim, una part del turisme. Des de principis d’any ja s’estava detectant que aquesta vegada no seria possible tornar a superar el rècord anual de turistes assolit el 2017. Per a molts no és una mala notícia, al contrari. S’estava arribant, defensen, als límits de saturació i és millor contenir l’allau. La part negativa és que el turisme continua sent un delsprincipals motors de l’economia espanyola i de la catalana. Una caiguda d’aquesta activitat comporta també menys ingressos per al fisc i menys ocupació. El ‘lobby’ Exceltur pronostica que aquest any el PIB turístic va camí de créixer per sota del PIB del conjunt de l’economia espanyola, una cosa que no ha passat en els últims 10 anys.

El debat sobre els efectes positius o perniciosos del turisme és molt candent. Vivim en una de les primeres potències turístiques del món, tant per nombre de viatgers que es reben, com per ingressos derivats d’aquesta activitat. Però cal ser conseqüents amb aquesta realitat en tots els seus aspectes. Si una ciutat com Barcelona es converteix en l’atractiu més gran de Catalunya, l’aeroport no para de superar totes les marques històriques de passatgers i els carrers són un formiguer de turistes de totes les nacionalitats, els serveis públics, com els transports de la mateixa localitat i del seu entorn metropolità han de tenir en compte aquest fenomen. I aquest estiu ha quedat en evidència que no és així. 

Notícies relacionades

També cal que es prenguin mesures per part dels governs de tots els nivells d’administració per posar-se al dia en vista de noves maneres de viatjar i d’allotjar-se.  Les últimes enquestes de l’INE constaten una caiguda de l’ocupació hotelera a Catalunya, provocada tant per una reducció de la xifra de clients delsestabliments hotelers, com de les pernoctacions d’aquests mateixos clients. No obstant, aquestes xifres negatives contrasten amb les d’augments d’arribades en les principals vies d’entrada de turistes, els aeroports. I si arriben, segur que s’allotgen en algun lloc. Si no consten en l’oferta legal, serà que ho fan en la que està fora del sistema, inclòs el fiscal.

Aquí també és molt viu el contrast d’opinions. Per a uns, inclosa la Comissió Nacional de Mercats i la Competència, l’ofertad’apartaments habitacions turístiques, utilitzant sistemes tipus Airbnb, no s’hauria de limitar, al contrari. Considera aquest organisme que acaba sent una bona opció per a una ciutat, en revitalitza el parc de vivendes i fins i tot millora la vida dels seus habitants. L’informe ha despertat la indignació d’organitzacions de veïns, d’una banda, i dels hotelers, de l’altra. Els primers viuen cada dia les queixes per una activitat que continua creixent descontrolada i que culpen de part de la pujada dels preus de la vivenda, i els segons clamen contra una competència deslleial.