Anàlisi

La problemàtica dels 'gossos captaires'

Si existeix voluntat per part del consistori, pot frenar-se l'explotació als carrers d'animals innocents

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp44659597 perros180823155300

zentauroepp44659597 perros180823155300

Amb els 'gossos captaires’ es fa referència als que són utilitzats per despertar la simpatia de les persones i obtenir un benefici econòmic. Són exhibits sense pudoral costat d’una persona que demana diners als transeünts. Per tant, queden exclosos d’aquestes reflexions els gossos que serveixen d’únic suport afectiu i emocional a les persones que s’han vist marginades en la vida i viuen al carrer. El juny passat, uns indesitjables van clavar una pallissa a un indigenta la plaça de Catalunya deixant-lo malferit: va acudir l’assistència sanitària i no va voler ser traslladat sense els seus dos gossos: Marte i Thor. Els gossos rebien la cura veterinària de la Fundació Altarriba, que realitza aquesta encomiable tasca des de fa més de tres anys amb uns 65 gossos de sensesostre, i se’n va fer càrrec. Però el vincle era tan fort que es va resistir a separar-se dels seus amics, malgrat que li va acabar costant la vida.

Així, amb exposició de gossos d’origen no acreditat (camions carregats de gossos innocents, molts malalts, provinents de l’Est, se subministren a empreses que diuen tenir viver: l’última el mes de juliol a Vinaròs, en la qual es falsificaven documentacions i pedigrís; anteriorment a Girona), en condicions sovint de maltractament animal, provoquen la compassió perquè se’ls doni una almoina. En vista d’aquests fets, ¿com actua l’Administració? La competència municipal, a través de l’Oficina de Protecció dels Animals (OPAB), sorprenentment, no té línia directa amb la Guàrdia Urbana. Es tarda uns dos mesos a decomissar un gos que pateixi aquestes condicions i això si es procedeix a fer-ho. Són fets públics i notoris coneguts per l’Ajuntament, que es manté passiu davant d’aquesta situació.

Hi ha dues qüestions transcendents:

Els gossos sempre han d’estar identificats amb xip.

La documentació de l’animal només es pot obtenir a través d’un nucli zoològic: és a dir, criador legal o adopció.

És evident que si es produeix una actuació i es nega la documentació del gos (que pot estar sotmès a maltractaments que podrien ser constitutius de delicte i objecte de denúncia), s’hauria de comprovar quan s’aporti la data del xip. Si és d’aquell mateix dia, sembla obvi el presumpte frau. I si sempre és el mateix veterinari, hauria d’iniciar-se una actuació per part de l’autoritat municipal.

Notícies relacionades

La solució a aquest problema la té l’Ajuntament. El mes de juliol passat es van intervenir 38 animals malalts i 30 morts en una botiga de Barcelona. Totes les cartilles i documentació dels animals provenien d’Eslovàquia. Se’ls va prohibir la venda. Actuació de la Guàrdia Urbana. Per tant, si hi ha voluntat, sí que es poden adoptar solucions per evitar l’explotació (que és del que es tracta) dels animals innocents, l’origen del qual i destinació és, d’altra banda, desconeguda.

Recordant l’indigent que va morir, evoco paraules de Kundera: “L’amor entre un ésser humà i un gos és un idil·li. No hi ha conflictes, no hi ha escenes esgarrifoses...”. Desgraciadament, algunes persones són insensibles a aquest amor.

Temes:

Gossos