EL TEXT I LA TEXTA

¿I si ens és igual?

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp44282742 mas periodico leonard beard para juan carlos ortega180712184551

zentauroepp44282742 mas periodico leonard beard para juan carlos ortega180712184551

Com ja sabeu tots vosaltres, la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, ha demanat als acadèmics de la llengua que se centrin a determinar si la nostra Constitució està redactada en uns termes adequats per reflectir la igualtat entre homes i dones. En cas que no sigui així, s’estudiarien fórmules per modificar-la.

Davant d’aquesta notícia, tothom ha pres partit. Molt a favor, molt en contra, matisos per aquí i per allà, però pel que sembla la majoria de les persones s’han sentit molt concernides sobre això. Els contertulians, els vinyetistes, les xarxes, els amics i familiars, absolutament tots saben què opinar sobre la proposta de la senyora Calvo.

Arturo Pérez-Reverte, per exemple, ha insinuat que deixarà de ser membre de l’Acadèmia si l’assumpte tira endavant, i molts han aplaudit la seva actitud amb entusiasme. En l’altre extrem, centenars d’humans dels dos sexes es mostren partidaris de la possible reforma i ens asseguren que és una cosa tremendament necessària.

Però, ¿i si ens és igual? ¿I si ens importa un rave? Ho dic de veritat. Pensin-ho bé. ¿Per què hem de sentir-nos-hi implicats? Que afegeixen uns quants «els» i «les» a la Constitució. ¿Què passarà? ¿De veritat a vostès els afecta tant el tema per tenir-ne una opinió formadíssima? Siguin sincers amb vostès mateixos.

¡Pobre cervell, tan tovet ell, 
deixem-lo en pau d’una vegada!

Quan hagin reflexionat i obtingut una resposta, provin amb altres assumptes d’actualitat. Descobriran, sorpresos, que molts els importen menys del que vostès creuen. Sentim una notícia i de seguida forcem el cervell perquè defensi una actitud. ¡Però pobre cervell, tan tovet com és, deixem-lo en pau una vegada per sempre! Som un cap agressiu del nostre propi cervell, el tractem com si fos un redactor d’opinió d’un diari, i és només un òrgan gelatinós ple de preocupacions i embolics.

Notícies relacionades

Maltractin els seus cervells si els ve de gust, forcin-los a opinar cada dia sobre 400 assumptes. Són lliures de fer-ho, però jo els asseguro que em rendeixo. No em dona la real gana de tenir una opinió sobre els «els» i els «les» que puguin incloure’s a la nova Constitució, ni sobre si només un «sí» de la dona és un «sí» i totes les altres coses són un no. Que facin el que els vingui de gust, de veritat. Que em deixin viure i que opini el seu pare si s’avorreix.

Faré un tomb amb bicicleta per prendre el sol, que no viurem per sempre. Bon dia.