Editorial

Dels gestos a les paraules

Si el que es pretén és forçar la situació simulant un nou cop de porta de la Moncloa, l'entrevista de Torra amb Sánchez no servirà per a res

1
Es llegeix en minuts
undefined43912268 spain s king felipe vi  l   spanish prime minister pedro san180702180205

undefined43912268 spain s king felipe vi l spanish prime minister pedro san180702180205 / LLUIS GENE

Una gran expectativa envolta la primera entrevista entre el president del Govern, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat, Quim Torra. Els gestos previs han despertat moltes passions en els seus respectius espais polítics. El camí per desescalar el conflicte entre els independentistes i l’Estat no és fàcil. Hi ha hagut molt immobilisme i molts menyspreus; s’han saltat lleis i s’ha deixat entrar la política en el perímetre de la justícia; s’han manejat mentides i mitges veritats; s’han confós els desitjos amb la realitat; s’han pervertit les institucions i moltes coses més. Hi ha polítics a la presócauses judicials obertes, ressentiments i desconfiances. Tot això no s’arreglarà en una xerrada, per molt que s’afronti "sense condicions".

Enquesta reveladora

El millor que podria passar és que aquesta entrevista porti a la següent. Seria el símptoma que hi ha alguna probabilitat de passar del diàleg a la negociacióTorra ha tingut una trajectòria confusa. Ha combinat les insolències institucionals com les de Washington amb la distensió en l’última sessió de control al Parlament. Però continua segrestat pels elements més irracionals de l’independentismeTorra representa una facció de l’independentisme que no accepta els errors i les impotències dels seus comportaments després de l’1-O ni la complexa realitat de la societat catalana. El sondeig del GESOP que publica avui EL PERIÓDICOEl sondeig del GESOP indica que, davant la pregunta "¿Què ha de fer Catalunya?", el 62% dels enquestats responen que ha de negociar una millora de l’autogovern amb l’Estat. Només el 21,5% prefereixen buscar la independència per construir una nova república. 

Hi ha una part de l’independentisme (el sondeig marca una clara diferència entre els votants d’ERC a un costat i els de Junts per Catalunya la CUP en l’altre) que continua ancorat en un passat que no permet avançar, ni en els seus propis objectius polítics ni en la recuperació de la convivència social i institucional. Si el que es pretén és forçar la situació simulant un nou cop de porta de la Moncloa, l’entrevista amb Sánchez no servirà per a res. Pensar que en un Estat de dret un president del Govern pot canviar en una tarda la Constitució per atorgar a Catalunya la quota bascaautoritzar un referèndum o reconèixer el dret a l’autodeterminació és, simplement, creure’s les pròpies mentides.