La clau

Europa escull:¿Sánchez o Salvini?

Amb Merkel de fidel de la balança, el pròxim Consell de la UE haurà d'aclarir la incògnita i Macron, escollir a quin bàndol s'apunta

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp43716926 a handout picture taken on june 11  2018 and released by the180612190801

zentauroepp43716926 a handout picture taken on june 11 2018 and released by the180612190801 / KARPOV

L’arribada de l’‘Aquarius’ a València no és només «una gran foto de l’esperit solidari» dels espanyols, com va apuntar la vicepresidenta Carmen Calvo. Ni tampoc, com vociferen els detractors de Pedro Sánchez, un mer cop d’efecte oportunista, anàleg a la retirada de les tropes de l’Iraq que va marcar el debut presidencial de José Luis Rodríguez Zapatero. L’oferta és el primer esclat humanitari que projecta Europa des que Angela Merkel va obrir les portes d’Alemanya a un milió llarg de refugiats, pagant per això una costosa factura electoral.

La ultradreta –populista, nacionalista, euroescèptica, xenòfoba, autoritària...– ja governa a mig Europa, i condiciona els governs de l’altra mitja. Fins a Emmanuel Macron, cavaller victoriós contra el drac lepenista, ha endurit les lleis migratòries a França, i en primera instància va rebutjar brindar refugi als nàufrags de l’‘Aquarius’ vetats a Itàlia per l’extremista Lliga.

Cadascú a la seva manera, l’ultradretà italià Matteo Salvini i el socialdemòcrata espanyol Sánchez han remogut les aigües fangoses del debat migratori a Europa, amb una cúpula dirigent que preferiria no haver de solcar.

Notícies relacionades

El primer, prenent de manera ignominiosa com a ostatges les 629 víctimes de l’‘Aquarius’, recorda que una UE sense fronteres interiors s’ha de corresponsabilitzar de les exteriors, no abandonar a la seva sort els socis mediterranis. El segon, a l’anunciar el final de les concertines a la tanca de Melilla i oferir una solució humanitària a aquesta crisi, planta cara a la forja d’una Europa introspectiva i insensible, capaç d’amuntegar en condicions indignes els migrants indocumentats o de subcontractar el dèspota turc i les màfies líbies per reprimir en origen els aspirants a refugiats.

Merkel, fidel de la balança

¿L’Europa de Salvini o la de Sánchez? Aquesta és la incògnita que haurà d’aclarir el pròxim Consell d’Europa, amb Merkel com a fidel de la balança. El dubitatiu Macron, que ara s’ha ofert a acollir part del passatge de l’‘Aquarius’, haurà d’escollir a quin bàndol s’apunta.