EDITORIAL

La Gürtel continua perseguint el PP

Cap renovació no serà possible si el PP no fa taula rasa amb mètodes de funcionament corruptes que es remunten a la fundació del partit

2
Es llegeix en minuts

La sentència de la primera època de la trama Gürtel va acabar fa poc més de dues setmanes amb el Govern de Mariano Rajoy, però la corrupció continua perseguint el PP perquè hi ha encara innombrables casos que són als tribunals. Un d’ells és el conegut com el cas Gürtel valencià, la sentència del qual s’acaba de fer pública i confirma que el partit, aquesta vegada a la Comunitat Valenciana, es va finançar de manera il·legal i disposava d’una caixa b, com ja avançava la sentència de fa 15 dies per a l’organització central del PP, encara que l’existència d’aquesta comptabilitat opaca encara està pendent pròpiament de judici. La sentència de València destrossa, per si feia falta, alguns dels arguments utilitzats per Rajoy en el debat de la moció de censura, a saber, que les irregularitats afectaven només a campanyes de dos ajuntaments madrilenys i que el PP no havia sigut condemnat per finançament il·legal.

Finançament delictiu

En el Gürtel valencià, a més dels capitostos de la trama, Francisco Correa, Álvaro Pérez, el Bigotes, i Pablo Crespo, són condemnats els càrrecs del PP Ricardo Costa (exsecretari general), Yolanda García (extresorera), Cristina Ibáñez (exgerent) i David Serra (exdiputat) i absolt per falta de proves l’exvicepresident Vicente Rambla, encara que la sentència li dedica frases gens amables, com que va tenir “ceguesa voluntària” davant de les excessives despeses de les campanyes electorals del 2007 i 2008. En aquells anys, diu la sentència, “el PP de la Comunitat Valenciana va finançar les seves campanyes electorals de manera tan absolutament irregular que va ser delictiva”.

Els delictes es cometien mitjançant la percepció de mossegades per adjudicacions de contractes i la facturació per part de l’empresa de la trama Orange Market a diversos empresaris de les despeses d’actes del partit. És la primera vegada que en un judici d’aquestes característiques es condemna empresaris, nou, que van confessar els seus pagaments al PP a canvi de lliurar-se de la presó. S’ha lliurat de la condemna, en canvi, qui tots assenyalen com el màxim responsable, el llavors president Francisco Camps, que no va ser processat i va declarar com a testimoni, encara que un altre jutge del cas Gürtel el continua investigant.

Aquesta sentència coincideix amb l’inici del procés de renovació del PP, que culminarà en el congrés fixat per al 20 i 21 de juliol. Però cap renovació no serà possible si el PP no fa taula rasa amb mètodes de funcionament corruptes que es remunten a la fundació del partit.