PETIT OBSERVATORI

'Cada vell te la seva vida de vell'

Es diu que algú no és vell si no se sent vell; és una mentida amb bones intencions

1
Es llegeix en minuts
undefined42567428 koch07  dedukino  russian federation   18 03 2018   russian 180318134507

undefined42567428 koch07 dedukino russian federation 18 03 2018 russian 180318134507 / YURI KOCHETKOV

Penso que la majoria de les persones tenen un interès molt escàs, o inexistent, per parlar de la mort. Aquesta majoria està profundament immersa en el seu deure vital, que és créixer, progressar, explorar tot el que estigui al seu abast.

Reconec que no és gens fàcil incorporar una vida creixent a unes idees i uns costums que ja estan consolidats per generacions.

No soc sociòleg però m’atreveixo a suposar que la longevitat de l’espècie humana pot provocar uns problemes importants en l’àmbit social.

Puja l’edat mitjana

Sembla que l’edat mitjana dels humans ha anat allargant-se gràcies a diversos factors i, molt especialment, gràcies al progrés de les ciències i el descobriment dels productes i hàbits terapèutics. Parlant en general, la nostra espècie creix. La paraula 'longevitat’ descriu, avui, aquest fenomen de prolongació de la vida. Fa uns quants anys vaig conèixer un mallorquí, o menorquí, que tenia més de 120 anys i em va rebre llegint el diari. I s’enfilava una mica per agafar figues.

Hi pot haver un ingredient de fantasia quan es parla d’algú que va néixer en un temps molt llunyà i sense control de dates. Avui vivim en un món ple de certificacions.

El present és molt poderós i fabrica escrits, i això significa que no és necessari que la memòria acumuli gaires dates. Ens movem en espais perfectament documentats.

Ja han perdut força les suposicions i ara es pot saber quants centenaris hi ha al món i que al Japó ha mort un home que tenia 125 anys.

S’ha dit que un home o una dona no són vells si no se senten vells. És una mentida que es diu amb bones intencions. I per no utilitzar la paraula 'vell’, que potser no agradarà, s’ha inventat l’expressió 'edat avançada'.

Notícies relacionades

Acabo amb una divertida frase de La Rochefoucauld: "Als vells els agrada donar bons consells per consolar-se de no poder donar mals exemples".

 

Temes:

Tercera edat