Anar al contingut

Una malaltia estesa

Davant d'un ictus, corre

JOAN CORTADELLAS

Davant d'un ictus, corre

Sílvia Cóppulo

Si estàs davant d'algú que pugui estar tenint un infart cerebral, comprova si riu, alça els braços i pot parlar

Enfundada en la samarreta violeta dels pacients que han patit un ictus i lluiten per recuperar-se’n, començo a córrer els primers 10 quilòmetres per oferir-los el meu suport. Travessar tota la Diagonal de Barcelona, des del Palau Reial fins al Fòrum, Cursa DiR-Guàrdia Urbana, és pura metàfora.

Entretots

Publica una carta del lector

Escribe un post para publicar en la edición impresa y en la web

Cada any 13.000 persones ingressen per un ictus als hospitals de Catalunya. És la segona causa de mortalitat i la primera de discapacitat.  Els problemes de mobilitat, visió, parla, memòria, canvis de personalitat, esgotament i depressió són francament importants. Confesso que sento pressió. He de superar-me i arribar. Com cada dia els supervivents intenten superar les seqüeles que l’accident vascular els provoca al cervell. Dono la volta a Francesc Macià. Quan l’alteració sobtada de la circulació de la sang al cervell és deguda a una oclusió de les artèries (85% dels casos), els tractaments de reperfusió desfan el coàgul i minimitzen els danys. Però la finestra terapèutica ha de ser inferior a quatre hores i mitja. El temps és cervell, asseguren els metges. Davant d’un ictus, l’important és córrer, repeteixo. Saludo el passeig de Gràcia repassant els factors de risc. A la meva estimada hipertensió i al meu estimat colesterol, els tinc sota control. Aprenc a alliberar-me del maleït estrès. No fumo, faig esport i m’allunyo de companyies tòxiques. El meu temps, que és la meva vida, el comparteixo amb persones generoses i positives. Anem bé. Carrer de Marina. Els primers cinc quilòmetres queden enrere. Però un 15% d’ictus són hemorràgics. Llavors les teràpies de reperfusió estan contraindicades. A Catalunya, el Codi Ictus funciona. Però aquí i a la resta d’Europa s’espera un increment de casos.

RÀPID

Si estàs davant d’algú que pugui estar patint un Ictus, comprova si riu, alça els braços i pot parlar. Si no pot fer-ho, truca al 061 i digues Ictus Deprisa. RÀPID Li va la vida. Faig la volta al TNC. Albiro la meta i una profunda satisfacció recorre les meves venes. M’espera l’abraçada entusiasta de la meva gent. Davant d’un ictus, corre. Salvaràs vides.

Temes: Ictus Malalties