Una malaltia estesa

Davant d'un ictus, corre

Si estàs davant d'algú que pugui estar tenint un infart cerebral, comprova si riu, alça els braços i pot parlar

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp42220490 ictus180223170514

zentauroepp42220490 ictus180223170514 / JOAN CORTADELLAS

Enfundada en la samarreta violeta dels pacients que han patit un ictus i lluiten per recuperar-se’n, començo a córrer els primers 10 quilòmetres per oferir-los el meu suport. Travessar tota la Diagonal de Barcelona, des del Palau Reial fins al Fòrum, Cursa DiR-Guàrdia Urbana, és pura metàfora.

Notícies relacionades

Cada any 13.000 persones ingressen per un ictus als hospitals de Catalunya. És la segona causa de mortalitat i la primera de discapacitat.  Els problemes de mobilitat, visió, parla, memòria, canvis de personalitat, esgotament i depressió són francament importants. Confesso que sento pressió. He de superar-me i arribar. Com cada dia els supervivents intenten superar les seqüeles que l’accident vascular els provoca al cervell. Dono la volta a Francesc Macià. Quan l’alteració sobtada de la circulació de la sang al cervell és deguda a una oclusió de les artèries (85% dels casos), els tractaments de reperfusió desfan el coàgul i minimitzen els danys. Però la finestra terapèutica ha de ser inferior a quatre hores i mitja. El temps és cervell, asseguren els metges. Davant d’un ictus, l’important és córrer, repeteixo. Saludo el passeig de Gràcia repassant els factors de risc. A la meva estimada hipertensió i al meu estimat colesterol, els tinc sota control. Aprenc a alliberar-me del maleït estrès. No fumo, faig esport i m’allunyo de companyies tòxiques. El meu temps, que és la meva vida, el comparteixo amb persones generoses i positives. Anem bé. Carrer de Marina. Els primers cinc quilòmetres queden enrere. Però un 15% d’ictus són hemorràgics. Llavors les teràpies de reperfusió estan contraindicades. A Catalunya, el Codi Ictus funciona. Però aquí i a la resta d’Europa s’espera un increment de casos.

RÀPID

Si estàs davant d’algú que pugui estar patint un Ictus, comprova si riu, alça els braços i pot parlar. Si no pot fer-ho, truca al 061 i digues Ictus Deprisa. RÀPID Li va la vida. Faig la volta al TNC. Albiro la meta i una profunda satisfacció recorre les meves venes. M’espera l’abraçada entusiasta de la meva gent. Davant d’un ictus, corre. Salvaràs vides.

Temes:

Malalties Ictus