TRENCAR ESTEREOTIPS

Les dones t'esperen per Sant Jordi

Si ets home llegeix escriptores perquè a través de la seva veu potser també aprendràs a llegir d'una altra manera

1
Es llegeix en minuts
lpedragosa33641600 barcelona 23 04 2016 diada de sant jordi ambiente 160423230234

lpedragosa33641600 barcelona 23 04 2016 diada de sant jordi ambiente 160423230234 / ALBERT BERTRAN

Comprem llibres. Com xurros. Almenys, les seves pàgines no faran mai olor de fregit. Alimentaran la nostra vida. L’ompliran d’idees, de reflexions, de dubtes, de tristeses, d’alegries, de misteri… Comprem-ne del gènere que ens agradi més. En edició de luxe o de butxaca. De 100 o de 1.000 pàgines. Comprem-ne per sentir-nos més plens, més lliures, més acompanyats, més compresos. Més. En definitiva, per ser molt més del que som.

I si ets home, si vas preguntar si podies anar a la manifestació feminista, si t’has interrogat alguna vegada (millor si són moltes) per les dosis de masclisme que destil·les (tranquil, totes i tots encara en tenim esquitxos), si en algun moment et sents culpable o atacat o qüestionat pels privilegis que has heretat per ser considerat allò que et van dir que era el sexe fort, llegeix dones. Perquè han sigut i segueixen sent silenciades. Perquè el món de la literatura no s’escapa de la discriminació, com l’ambient en què tu et mous, sigui quin sigui. Perquè alguns encara creuen que el feminisme és una nova Inquisició, quan únicament aspira a un món d’individus lliures i iguals, amb els mateixos drets i les mateixes oportunitats.  

Notícies relacionades

Llegeix  dones perquè a través de la seva veu potser també aprendràs a llegir d’una altra manera. I a qüestionar-te les lectures que fins ara t’han omplert. Fins i tot, per què no, és possible que et portin a interpel·lar les teves obres de capçalera, els teus clàssics més estimats, els que t’han marcat d’alguna manera la vida. I veure’ls d’una altra manera no et farà abandonar-los. Sinó que t’ajudarà a entendre d’on venim les dones. De segles de narracions que ens escamotejaven el protagonisme. I, quan ens el concedien, era per dibuixar-nos com a simples caricatures. Mares, verges, putes, boges… Els estereotips no donen per gaire més.  

Llegeix veus de dona. Perquè, ara, et toca escoltar una mica. Ja has parlat molt i has acaparat massa converses. Escolta. I no pas per callar, sinó per començar un diàleg. Llegeix dones. També per saber llegir-te.