1
Es llegeix en minuts
zentauroepp38160501 barcelona   barcelones     23 04 2017     icult    diada de 180420133056

zentauroepp38160501 barcelona barcelones 23 04 2017 icult diada de 180420133056

Doncs sí, dilluns és Sant Jordi, per si algú no ho sabia, i al llarg del dia molts catalans sentiran una palpitació que els farà sortir a comprar un llibre i una rosa. Una vegada siguin a la llibreria, però, ¿què triaran? Fa setmanes que els llibreters no paren de rebre títols i més títols, i sabem que més enllà de les opcions més òbvies i repetides hi ha tot un mar de novetats, edicions que fa temps que esperen el seu lector.

La diada ideal hauria de temptar els possibles lectors amb llibres inesperats

Notícies relacionades

L’altre dia hi pensava tot llegint Clon de Kant (Blackie Books), de Miguel Noguera, un nou catàleg de les seves idees úniques, surrealistes i de vegades erràtiques. El llegia en un cafè del barri i el vaig ensenyar a uns turistes amb la intenció de veure com reaccionaven: una senyora va fullejar-lo i de seguida va girar la vista, acalorada, com si hagués vist el manual d’una secta; una altra, en canvi, es mirava aquells dibuixos estranys, d’homes amb pentinats absurds, o el croquis d’un paleta amb capa, i reia amb tota la consciència (era finesa).

    El Sant Jordi ideal també hauria de temptar els possibles lectors amb llibres inesperats, sortides de gènere que enfilen cap a la no ficció, textos que, quan els descobreixes, semblen escrits expressament per a tu, però que no sempre capten tots els radars. Penso, per exemple, en La literatura recordada, d’Enric Iborra (Viena), recull d’assajos dedicats a la relectura dels clàssics. O El present vulnerable, de Feliu Formosa (Biblioteca del Núvol), una reedició dels seus diaris de fa 40 anys, en els quals la introspecció moral es combina amb el retrat d’una època molt més ideològica que l’actual. O els assajos enlluernadors de Mark Fisher a Lo raro y lo espeluznante (Alpha Decay), una ment privilegiada que parla de Lovecraft, The Fall o David Lynch, entre d’altres. O Crónica bizarra, d’Eduardo Halfón (Jekyll & Jill), sis textos que proven la fortalesa dels nusos entre la vida i la literatura. O Història de la violència, d’Édouard Louis (Empúries), l’exploració literària d’una experiència traumàtica, que algú hauria de regalar al jutge Llarena, per descomptat amb un propòsit bibliogràfic.