PETIT OBSERVATORI

El calendari i alguna cosa més

L'interès per l'agricultura, la meteorologia i les tradicions no disminueix, al contrari

1
Es llegeix en minuts
terrenos-de-cultivo

terrenos-de-cultivo

El senyor Daniel Romero m’ha fet arribar el Calendari dels Pagesos. És un calendari que m’ha impressionat i, si puc dir-ho, també m’ha emocionat. És un calendari o un almanac que s’edita des de fa més de 150 anys. Ofereix informació agrícola, com per exemple sembrats i plantacions de temporada, però també, inesperadament, dades astronòmiques, eclipsis de sol i de lluna, els santorals i les dates de les fires i els mercats setmanals i les festes majors de tots els municipis de Catalunya.

Un dels al·licients del Calendari dels Pagesos és el que s’anomena la Roda perpètua, que pronostica quins anys seran fèrtils o molt fèrtils, i els que seran estèrils o molt estèrils. Pel que fa al cultiu, fa saber que aquest any 2018 serà un any fèrtil.

   

 L’editor Joan Tomàs fa saber que també interessa el calendari perquè actualment no disminueix l’interès per l’agricultura, la meteorologia i les tradicions. Al contrari, la gent que té un hort a la terrassa de casa seva també s’interessa pel Calendari dels pagesos . Però Joan Tomàs aporta a aquest tema un fet singular: el temps polític. 

Notícies relacionades

Actualment, l’Estat espanyol, tot i pertànyer al mateix fus horari que altres països com per exemple Portugal o el Regne Unit, resulta que va una hora avançat. Això s’explica perquè l’any 1940 el general Francisco Franco va promulgar una ordre ministerial en la qual es considerava molt convenient que, a partir d’aquell moment, l’horari espanyol fos el mateix horari que regia als països europeus políticament més afins a Espanya. D’aquesta manera, l’Espanya franquista va passar a tenir la mateixa hora que la de Hitler o la de la Itàlia de Mussolini

Tots sabem que la nostra vida és limitada, com la dels elefants i la dels cucs. Però mantenim un nom. Perquè volem mantenir la identitat.