La batalla de Luther King no està guanyada

La lluita del predicador, assassinat fa 50 anys, s'ha de continuar guanyant dia a dia i més amb un president com Trump, que va desprestigiar el seu antecessor per qüestions de color

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp7962072 to go with story by virginie montet  us vote race people kin180328111903

zentauroepp7962072 to go with story by virginie montet us vote race people kin180328111903

Fa 50 anys era assassinat Martin Luther King, l’home que va lluitar pel reconeixement de la igualtat davant la llei de tots els ciutadans, en particular els afroamericans que als EUA vivien discriminats per motius racials. Aquell moviment pels drets civils va tenir múltiples líders i defensors, però el predicador baptista, amb els seus extraordinaris dots per a l’oratòria i claredat d’idees, ha sigut el símbol més respectat d’aquell moviment que va començar a donar alguns fruits. Sota la presidència d’un altre home del sud, Lyndon B. Johnson (1963-1968), es va aprovar la llei de drets civils que declarava il·legal tota discriminació basada en la raça, el color, la religió, el sexe o la nacionalitat. El predicador d’Atlanta sabia que la llei per si mateixa no canvia l’actitud de les persones, i més si han estat educades en la superioritat de la raça blanca. Per això no va defallir mai en la seva campanya i també per això va ser assassinat.

Dècades després, amb l’arribada d’un afroamericà a la Casa Blanca semblava que els EUA havien girat full d’aquell capítol ignominiós en una democràcia, però l’assetjament a què va ser sotmès Barack Obama per sectors racistes i retrògrads de la societat nord-americana va demostrar que la batalla no estava guanyada. I avui, un dels personatges que es va obstinar més a desprestigiar aquell president per qüestions de color, Donald Trump, ocupa el seu lloc a la Casa Blanca. La lluita de Luther King s’ha de continuar guanyant dia a dia.