FINESTRA DE SOCORS

1
Es llegeix en minuts
icoy26348680 barcelona 19 06 2014 nueva biblioteca municipal sa160303220302

icoy26348680 barcelona 19 06 2014 nueva biblioteca municipal sa160303220302

L’escriptora britànica Joanna Walsh va promoure el 2014 l’etiqueta #readwomen2014 que buscava trencar els hàbits sexistes tant de lectors com de crítics, periodistes i responsables de suplements literaris per incrementar la visibilitat de les escriptores presents i passades. Sense necessitat de consignes, de manera natural els meus gustos i interessos ja m’havien portat feia temps a més autores que autors. Si la literatura em serveix com a fàrmac per pair la vida, és raonable que busqui l’orientació d’aquelles amb circumstàncies vitals pròximes a mi. O potser és que aquest món parcial que alguns retraten on les dones són accessòries va deixar de resultar-me no només atractiu, sinó creïble. (I ara ve la part en què em justifico i explico que també llegeixo llibres d’homes i cito alguns autors i dic són magnífics perquè ningú pensi que promoc la guerra dels sexes, però me la saltaré que en una columna cada paraula compta).

Notícies relacionades

Un d’aquests llibres d’escriptores que m’ha entusiasmat més és A la cambra fosca, de Susan Faludi. Versa sobre el seu pare, un senyor corrent que un bon dia, complerts ja els 70, decideix operar-se per canviar de sexe. Faludi reprèn llavors la relació i comença a visitar-lo amb freqüència acompanyant-lo, ella autora feminista compromesa, en la seva conversió a una femineïtat artificiosa i exacerbada que ella discuteix i respecta. El pare ja no viu als EUA sinó que ha tornat a Hongria, país que va abandonar sent adolescent per fugir del nazisme. Faludi inicia una llarga indagació sobre la biografia paterna prèvia a la seva arribada als EUA. Descobreix així una vida que, com tants supervivents de l’Holocaust, ell/ella havia callat.

A la cambra fosca és a la vegada biografia i relat d’una relació pare-filla, però també una emocionant reflexió sobre la identitat i què és el que ens fa ser el que som; si podem ser moltes coses a la vegada; si podem canviar, o si el que som, abans o després, ens arriba, per més que li girem l’esquena. Bon regal per a un pare. 

Temes:

Feminisme