Els missatges misògins

Homes que envien coses per WhatsApp

Les formes virtuals de violència i masclisme estan d'allò més normalitzades sota la màscara de l''humor'

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp42522535 180315204009

zentauroepp42522535 180315204009

Ara que hem conegut els missatges masclistes que corrien pel mòbil d’un diputat –que, per cert, deuen ser els mateixos que circulen pels de molts altres polítics, empresaris, periodistes, congressistes o directors de pel·lícules– potser és un bon moment per parlar de l’ús que moltíssims homes fan del Whatsapp com a eina per burlar-se de les dones.                                       

Fa uns dies, coincidint amb el 8-M, deambulaven per la xarxa un munt d’acudits masclistes que, a manera de rabieta, pretenien ridiculitzar el moviment feminista i situar la dona dins la casella d’ésser submís. Són les bromes que ja no queda bé fer als bars, per sexistes, però que a través de l’anonimat, el coratge i la pretesa informalitat que ens brinden les tecnologies més d’un s’atreveix a enviar, sobretot en grups de Whatsapp integrats exclusivament per homes (heterosexuals). En aquests grups també són habituals les fotografies i els vídeos pornogràfics en què apareixen noies maltractades, humiliades o vexades per homes.

 Aquestes formes virtuals de violència i masclisme estan d’allò més normalitzades i sota la màscara de l’humor s’han convertit en quotidianes: els continguts s’envien i s’obren a molts dispositius a qualsevol hora i sota qualsevol pretext. I la seva alta càrrega misògina, de fet, es fa servir com a eina socialitzadora dins les dinàmiques dels xats, com a excusa graciosa per trencar el gel, iniciar una conversa o preguntar quins plans hi ha.     

Els que reben aquests missatges
i no els rebutgen són còmplices
d'una maquinària masclista

Una figura clau d’aquest fenomen és la d’aquells usuaris que actuen com a principals emissors d’aquests missatges entre els seus contactes. Segons s’ha vist, es tracta d’homes que necessiten reivindicar-se com a mascles alfa i sentir-se admirats pels altres, que tenen una baixa autoestima i creuen que a través d’aquesta pràctica reafirmen la seva virilitat. Però aquests personatges no són els únics que hi intervenen: també ho fan aquells que quan disposen de les imatges s’afanyen a comentar-les, aplaudir-les i reenviar-les.

Notícies relacionades

ARA que tants homes han demanat quin havia de ser el seu paper a la vaga del 8-M, que tants homes han assistit a la manifestació, que tants homes han declarat el compromís amb la igualtat... seria bo preguntar-los què fan quan a les seves pantalles hi arriben continguts misògins. Per a tots aquells que pregunten com poden sumar-se a la causa feminista sembla de sentit comú proposar-los que siguin capaços de prendre partit i demostrin el seu rebuig.

 Que siguin prou valents per explicar als seus camarades que propagar aquesta mena d’artilleria no és ni guai ni modern ni progre, sinó masclista. Que s’adonin que callar els fa còmplices de la maquinària que perpetua i legitima les violències contra les dones.Que assumeixin la seva part de responsabilitat. Contribuiran, aleshores sí, a construir una societat més justa, més igualitària i, per descomptat, menys hipòcrita.