mandatari masclista

Trump, el comandant en cap de la mobilització

El president dels Estats Units s'ha distingit pels seus comentaris insultants, ofensius i vulgars contra les dones

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp42433081 file  in this march 6  2018  file photo  president donald tr180307190003

zentauroepp42433081 file in this march 6 2018 file photo president donald tr180307190003 / Evan Vucci

«Quan ets una estrella, [les dones] et deixen fer-los qualsevol cosa. Agafar-les pel cony. El que sigui». Dit per Donald Trump. Així comença aquest article i així podria acabar-se perquè ben poca cosa s’ha d’afegir a una vulgaritat tan insultant i ofensiva. Són paraules que parlen per si mateixes, tant si les pronuncia el president dels Estats Units com el botiguer de la cantonada. Esgoten tot els qualificatius. Però, havent sortit de la boca de l’home que ocupa indignament la Casa Blanca, permeten explicar les polítiques que s’amaguen en comentaris com el citat i en tants altres pronunciats en la mateixa línia.

No es tracta només, per exemple, del fet que el 80% de càrrecs nomenats per Trump per a la seva Administració siguin homes, comparat amb el 60% del seu antecessor, o que el 95% dels nous fiscals federals escollits pel president també ho siguin. Aquests percentatges són vergonyosos, com també ho és la sistemàtica laminació de mesures existents per protegir les condicions de treball de les dones.

Alguns exemples. Trump s’ha carregat un decret que beneficiava més de tres milions de dones pel qual tenien dret a cobrar hores extres. També ha eliminat diverses mesures introduïdes per Barack Obama en defensa de les dones a l’administració pública.

Notícies relacionades

Una de les mesures eliminades és la que obligava a la transparència salarial per evitar discriminacions. Les empreses que tenen contractes amb l’Administració havien de facilitar tots els detalls, en particular el de les hores treballades i el preu de l’hora, ja que són més les dones que cobren per hores. La falta de transparència en aquesta qüestió és terreny adobat per a l’existència de desigualtats salarials.

Obama havia prohibit les anomenades clàusules tapadora per les quals qualsevol disputa sobre discriminació sexual a l’administració pública es resolia obligatòriament mitjançant un arbitratge, i s’evitava així que el cas arribés als tribunals de justícia i que el nom de l’empresa es veiés afectat. Moltes vegades aquests arbitratges servien per mantenir lluny de la llum pública casos d’assetjament sexual. Ara, amb Trump han tornat les clàusules tapadora. En les eleccions que van portar el president a la Casa Blanca, el va votar el 41% de dones, incloent-hi el 52% de dones blanques. I d’aquestes, el 61% tenien un nivell de formació bàsic. No es pot dir que no sabessin que estaven donant el seu vot a un masclista de la pitjor espècie, però la vida és molt complicada. Uns dels sectors de població que va elevar Trump va ser precisament el dels blancs en zones econòmicament deprimides amb un elevat atur masculí. Segons els experts, votant-lo moltes dones defensaven no tant els seus interessos com els dels seus marits. Aquest any hi ha eleccions de meitat de mandat i moltes veus apunten que seran les dones les que el castigaran. Per molt que li pesi, la seva actitud ha servit per mobilitzar ja des del dia 1 del seu mandat milers de dones. És una mobilització que ha crescut com una bola de neu fins al #metoo i ha traspassat fronteres.