Apunt

Tot el que sigui necessari

No es pot dubtar de la capacitat de Draghi per gestionar els fons europeus per a la recuperació i de fer-ho amb sentit d’equitat

1
Es llegeix en minuts

‘Whatever it takes’. «Farem tot el que sigui necessari». Amb aquesta frase, sent president del Banc Central Europeu, Mario Draghi va salvar l’euro el 2012. La crisi sanitària i les seves derivades econòmiques i socials reclamen «una resposta a l’altura de la situació». ¿Pot amb aquesta frase pronunciada aquest dimecres salvar el seu país de l’abisme que la suma de diverses crisis l’ha abocat? Ho hauria de fer, perquè el 25 de març passat, quan la pandèmia ja feia estralls i els governants europeus i la mateixa Unió no encertaven o dubtaven sobre què havien de fer, ‘Super Mario’, sense cap càrrec institucional o polític, desgranava un programa d’actuació a les pàgines del ‘Financial Times’. El programa es resumia en un augment del deute públic i la cancel·lació del privat.

Notícies relacionades

Ara, el motiu que el catapultarà a la presidència del Govern és la gestió dels fons europeus (209.000 milions) per a la recuperació, motiu pel qual Matteo Renzi va llançar l’envit contra Giuseppe Conte. No es pot dubtar de la capacitat de Draghi per gestionar aquest mannà necessari i de fer-ho amb sentit d’equitat. En cas de no ser així, els sindicats no haurien manifestat la seva disposició favorable com van fer aquest mateix dimecres. No obstant, abans, Draghi ha d’assegurar el recolzament de les dues cambres, que segur tindrà malgrat les escaramusses d’un M5S que viu la seva pròpia crisi.

Que s’hagi hagut de recórrer a un Govern tècnic per la gran fragilitat política indica l’estat d’indigència en què es troba la democràcia, i no només la italiana. El de Draghi serà el sisè Govern consecutiu que no surt de les urnes en els últims 13 anys. I una dada potser més intrigant és que serà el tercer Govern tècnic en gairebé tres dècades. Els anteriors van enterrar una època. Carlo Azeglio Ciampi va posar la llosa a la primera República de domini democristià. Mario Monti en va fer un altre també amb l’‘era Berlusconi’. ¿I Draghi? Que faci tot el que sigui necessari per superar la triple crisi. I sempre amb la democràcia per davant.