El parallamps de la reina

1
Es llegeix en minuts

Sempre uns passos per darrere, però amb la llengua ben lleugera. Aquest podria ser el retrat de Felip d’Edimburg. No obstant, la realitat sempre és més complexa i, en el seu cas, continua sent el membre més desconegut de la família reial britànica, de la qual sembla que se sap tot o quasi tot. ¿Qui diria que aquest nouvingut arribat al palau de Buckingham amb escasses lliures esterlines a la butxaca després d’haver viscut de les ajudes dels seus familiars durant la infància i la joventut i després d’especialitzar-se en la inauguració de plaques i monuments, trobaria gaudi en la poesia i la teologia, ciència aquesta última de la qual, segons diversos clergues, en sabia un munt?

Notícies relacionades

Segurament, al príncep consort no el disgustava que el qualifiquessin de bufó de la reina. Bufó no en el sentit d’entretenir la seva dona o la cort, sinó en el de desviar amb les seves gracietes i estirabots l’excessiva atenció cap a ella. Donant munició als escassos republicans, però sobretot als britànics més esquerrans amb els seus comentaris sempre al límit de la correcció política i moltes vegades traspassant-lo, es convertia en un parallamps que absorbia les crítiques a la institució monàrquica posant en relleu la reina i el seu paper al capdavant de l’Estat i de la casa de Windsor. Des d’uns passos enrere era l’escut protector d’Elisabet II. Igual que la seva dona, era un gran professional.

Després d’uns inicis en els quals va ser acceptat de mala gana sobretot per la premsa popular, va aconseguir que se li perdonessin totes les ocurrències. No obstant, alguna vegada ensopegava amb la forma de la seva sabata, com va passar fa anys en una trobada amb periodistes, quan un d’ells va gosar rebatre un comentari xenòfob que el marit de la reina acabava de fer. El príncep va reaccionar tot enfadat, preguntant-se com havien deixat entrar a qualsevol en aquella reunió. El periodista no va callar. Li va respondre en un grec perfecte. Tots dos, el príncep i el reporter, eren grecs de naixement i tots dos havien trobat bona col·locació al Regne Unit.

Temes:

Regne Unit