L'oferta de diàleg del líder Kim

La proposta de Corea del Nord arriba quan els grans del món s'han embarcat en una nova carrera armamentística

1
Es llegeix en minuts
undefined41479739 in this jan  1  2018  file photo  south koreans watch a tv n180105125930

undefined41479739 in this jan 1 2018 file photo south koreans watch a tv n180105125930 / Lee Jin-man

La diplomàcia olímpica sembla que està donant fruits. Si més no això és el que s’ha d’entendre de l’oferta de diàleg feta per Corea del Nord, una oferta que preveu una cimera presidencial de les dues Corees i la renúncia al programa nuclear de Pyongyang sempre que la seva seguretat estigui garantida i que els EUA acceptin negociar. El líder nord-coreà Kim Jong-un havia marcat l’agenda de les relacions amb el sud i del pols militar amb Washington mitjançant una provocadora exhibició de la seva renovada capacitat armamentística. Des del seu discurs d’Any Nou quan va decidir enviar una delegació als Jocs d’hivern a Corea del Sud, que s’acaben d’acabar, Kim també ha marcat l’agenda de la diplomàcia.

Aquest oferiment seria l’última baula d’una cadena en la qual el líder nord-coreà porta la davantera. Prudència i precaució són condicions necessàries per asseure’s a la taula amb Kim. L’oferta no ha sigut anunciada per Pyongyang. Ha transcendit a través de funcionaris sud-coreans que han visitat la capital nord-coreana. Tampoc seria la primera vegada que el nord no compleix promeses o compromisos adquirits.

No obstant, ningú pot renunciar a explorar les possibilitats d’una negociació. En aquest sentit,l’actitud del president sud-coreà Moon Jae-in serà determinant. Més fins i tot que la de Trump. La pega és que l’oferta de diàleg arriba en un moment en què els grans del món s’han embarcat en una nova carrera armamentística.