La fira del mòbil

El 5G i el somni de la interconnexió

La nova tecnologia encarna la maduresa de la quarta revolució industrial

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp42325018 5g mobile180226201837

zentauroepp42325018 5g mobile180226201837 / Alberto Estevez

El 5G marca tendència. Amb el tràfec de l'MWC, la meitat de les converses entre estands es refereixen a això. A més, als Jocs de Pyeongchang han fet algunes proves al·lucinants, com la retransmissió immersiva. És a dir, que arribarem a veure un gol com si fóssim l'escut a la samarreta de Messi.

En dos anys ens podrem descarregar una pel·lícula en dos segons i al mig del carrer

La majoria ens imaginem que el 5G és el que ve després del 4G i que anirà una mica més ràpid, però ens adverteixen que multiplica per 100 l'estàndard anterior. Estem en fase laboratori, i segons la Comissió Europa està planejant el desplegament per al 2020. I això significa, per exemple, que en dos anys ens podrem descarregar una pel·lícula en dos segons i al mig del carrer. Assumint, és clar, que som en una gran ciutat i amb un flamant mòbil. Perquè si vivim en una zona que encara està en el 3G, el desplegament ens arribarà molt més tard. Com superar les bretxes digitals ha d'estar a les agendes de la indústria, en cas contrari accelerarem les llacunes de desconnexió. I no va només de pel·lícules.

Un pas necessari

Notícies relacionades

El 5G també és el pas necessari per suportar xarxes d'objectes connectats entre ells, i les quantitats massives d'informació que portaran a la quotidianitat la internet de les coses, els cotxes autònoms o la realitat virtual. El 5G encarna en les seves capacitats la maduresa de la quarta revolució industrial. El sector de les telecomunicacions es frega les mans perquè el futur està a crear i controlar les infraestructures capaces de suportar la circulació veloç i estesa de tsunamis de dades.  

També s'obre una oportunitat única per a una interconnexió radical, basada en el que anomenen la internet descentralitzada, que recuperaria els ideals inicials de llibertat i democràcia a la xarxa. Hi ha espai per crear operadors neutres i que aquestes infraestructures no depenguin de monopolis. Posem-nos seriosos, perquè l'autèntic somni del 5G hauria d'estar al servei de la ciutadania i entendre aquestes dades com a bé comú.