28 maig 2020

Anar al contingut

La fira del mòbil

El 5G i el somni de la interconnexió

Alberto Estevez

El 5G i el somni de la interconnexió

Liliana Arroyo

La nova tecnologia encarna la maduresa de la quarta revolució industrial

El 5G marca tendència. Amb el tràfec de l'MWC, la meitat de les converses entre estands es refereixen a això. A més, als Jocs de Pyeongchang han fet algunes proves al·lucinants, com la retransmissió immersiva. És a dir, que arribarem a veure un gol com si fóssim l'escut a la samarreta de Messi.

En dos anys ens podrem descarregar una pel·lícula en dos segons i al mig del carrer

La majoria ens imaginem que el 5G és el que ve després del 4G i que anirà una mica més ràpid, però ens adverteixen que multiplica per 100 l'estàndard anterior. Estem en fase laboratori, i segons la Comissió Europa està planejant el desplegament per al 2020. I això significa, per exemple, que en dos anys ens podrem descarregar una pel·lícula en dos segons i al mig del carrer. Assumint, és clar, que som en una gran ciutat i amb un flamant mòbil. Perquè si vivim en una zona que encara està en el 3G, el desplegament ens arribarà molt més tard. Com superar les bretxes digitals ha d'estar a les agendes de la indústria, en cas contrari accelerarem les llacunes de desconnexió. I no va només de pel·lícules.

Un pas necessari

El 5G també és el pas necessari per suportar xarxes d'objectes connectats entre ells, i les quantitats massives d'informació que portaran a la quotidianitat la internet de les coses, els cotxes autònoms o la realitat virtual. El 5G encarna en les seves capacitats la maduresa de la quarta revolució industrial. El sector de les telecomunicacions es frega les mans perquè el futur està a crear i controlar les infraestructures capaces de suportar la circulació veloç i estesa de tsunamis de dades.  

També s'obre una oportunitat única per a una interconnexió radical, basada en el que anomenen la internet descentralitzada, que recuperaria els ideals inicials de llibertat i democràcia a la xarxa. Hi ha espai per crear operadors neutres i que aquestes infraestructures no depenguin de monopolis. Posem-nos seriosos, perquè l'autèntic somni del 5G hauria d'estar al servei de la ciutadania i entendre aquestes dades com a bé comú.