Són les armes, estúpid

4
Es llegeix en minuts
mbenach42289428 newtown  ct   february 23  led by high school students  mour180224175233

mbenach42289428 newtown ct february 23 led by high school students mour180224175233 / Drew Angerer

La ràbia i el dolor són emocions efímeres. Pot ser que el moviment d’estudiants contra les armes de foc a Florida s’apagui d’aquí a unes setmanes i no afecti les eleccions legislatives del novembre. Però aquesta vegada hi ha alguna cosa diferent en la indignació per la matança de Parkland. Potser és el degoteig de morts o el trumpisme rampant que infecta la societat nord-americana, cada vegada més polaritzada.

Persones com la supervivent Emma González, la primera que va denunciar en directe per a tot el país la connivència entre la política i l’Associació Nacional del Rifle (NRA), el lobby que protegeix el negoci de les armes, i altres que han pres la paraula aquests dies, han remogut consciències en un país commocionat.

La premsa ultraconservadora, amb les seves icones a la Fox News, Charles Limbaugh Alex Jones, ha saltat com un exèrcit per defensar el dret il·limitat a les armes de foc i atacar els demòcrates i estudiants. Acusen d’oportunisme els primers; els segons, d’estar manipulats.

La pressió juvenil s’està transformant en un moviment contra les armes. Milers d’estudiants han ocupat els carrers a Florida i en altres llocs dels EUA, units sota un mateix crit: «¡Mai més!», i un lema: «Protegeix els nens, no armes». També se sent una advertència: «Esteu amb nosaltres o contra nosaltres».

Els líders estudiantils han sol·licitat permís per fer una gran marxa el 24 de març a Washington en la qual esperen aplegar més de 500.000 persones. Volen que sigui a The Mall (entre el Capitoli i el monument de Lincoln) però està demanat per fer-hi un rodatge. El permís és necessari quan és en terreny federal. A través de la pàgina GoFundMe ja han aconseguit dos milions de dòlars en donacions.

Steve Colbert deia aquesta setmana al seu programa The Late Show que el moviment #MeToo va començar del no-res sense que ningú fos capaç d’endevinar-ne la força. Espera que amb els estudiants passi això mateix.

Nous votants

Nous votantsEls republicans tenen un problema potencial a la vista. Trump va guanyar Florida fa dos anys per 119.770 vots. A les eleccions d’aquest any s’incorporaran 200.000 joves al sufragi, només en aquest estat. Potser per això, el president menys empàtic des de Nixon es va reunir a la Casa Blanca amb víctimes dels últims tirotejos als quals va prometre acció (sense concretar res). L’objectiu és sobreviure a la tempesta.

Cameron Kasky, un altre dels estudiants supervivents de Parkland, va posar en serioses dificultats el senador per Florida Marco Rubio (republicà). Li va preguntar si es comprometia a no acceptar ni un dòlar de la NRA. Rubio, un dels que rep més diners d’aquest lobby, no es va comprometre, va desplegar retòrica evasiva i va ser escridassat. Va tenir lloc en una assemblea local televisada a tot el país per la CNN. Rubio té sort: no renova el seu escó fins al 2022.

En una reunió amb víctimes, Trump va parlar de prohibir els bump stocks, el dispositiu que transforma un rifle en una arma automàtica. És una fake promess, una promesa falsa (perdó per la ironia): la NRA va acceptar aquesta possibilitat després que Stephen Paddock matés 58 persones i en ferís 851 més a Las Vegas en 10 minuts de tiroteig. Va ser l’1 d’octubre del 2017. Passat l’impacte, es va oblidar. Ningú va aprovar res contra els bump stocks.

El president ha anat més lluny en la seva habitual política de distracció: proposa entrenar i armar un milió de mestres a tot el país. Si els estudiants denuncien la política de laxitud que permet que qualsevol major de 18 anys pugui comprar un fusell d’assalt AR-15 que dispara un centenar de bales per minut, Trump ofereix com a solució posar al carrer un milió més d’armes. L’Associació Nacional del Rifle deu ser feliç.

A l’última enquesta divulgada per la cadena CBS, que reflecteix l’impacte de la matança que va tenir lloc a l’escola secundària Marjory Stoneman Douglas de Parkland, el 65% dels nord-americans recolzen més control en les vendes, la qual cosa representa un augment del 8% des del mes de desembre. El que és sorprenent és que un 44% (davant del 50%) dona suport a la idea d’armar els professors.

Notícies relacionades

JC Rowling, l’autora de la saga de Harry Potter i tuitera molt compromesa (@jk_rowling), va compartir al seu compte un precedent que situa el debat a l’eix del problema: 16 estudiants van perdre la vida a Dunblane (Escòcia) l’any 1996. El Parlament britànic va aprovar en 18 mesos noves lleis que prohibien les armes curtes. El nombre de morts al Regne Unit per arma curta se situa entre 20-25 a l’any. Als Estats Units, són 33.000, segons les dades de la web FiveThistyEight.

La frase de James Carville, l’estrateg electoral que va portar Bill Clinton a la Casa Blanca l’any 1992: «És l’economia, estúpid», podria tenir ara una segona oportunitat: «Són les armes, estúpids».