Petit observatori

La valenta lluita dels llibres

L'espolsador és un símbol de moltes llibreries de Catalunya que lluiten per mantenir un nivell de servei, fins i tot en circumstàncies poc favorables

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp40891238 cultura171122175007

zentauroepp40891238 cultura171122175007 / Chema Moya

A les Franqueses del Vallès hi ha una llibreria que s’anomena, si no m’equivoco L’Espolsada. L’espolsador, i  també l’espolsadora, són paraules fàcils d’interpretar. Defineixen un manat de tires de drap, o de pell, enganxades en un mànec, normalment de fusta, que permet treure la pols. Tant d’un moble, com d’unes sabates, com de qualsevol altra superfície. ¡Quin tip que es feien de foragitar les mosques els estiuejants en la meva adolescència a Argentona i a Sant Just Desvern!

La gent estava acostumada a la seva presència.

Si no m’equivoco, hi havia una mena de mosques que vivien a les cases i que eren perseguides amb mosquiteres, amb les quals s’intentava, i no sempre s’aconseguia, matar-les o almenys allunyar-les, un esforç que habitualment resultava poc productiu, perquè el vol d’una mosca no és, precisament, un model aeronàutic.

Del vol d’una mosca no ens en podem fiar, i la prova és l’expressió popular «tenir la mosca al nas». I recordo que durant la guerra mundial van ser molt populars els avions de caça anomenats mosquits. Avions petits i lleugers, que podien canviar fàcilment de punt d’atac.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Suposo que periòdicament en aquesta llibreria de les Franqueses es treu la pols als llibres que reposen damunt les taules. Un llibre que està ple de pols només té un gran valor si és molt antic. Deixar-hi la pols que fabrica el temps és arriscar-se que el llibre s’irriti.

Notícies relacionades

L’espolsador és un símbol més de les moltes llibreries de Catalunya que lluiten per mantenir un nivell de servei, fins i tot en circumstàncies poc favorables.«Un armari de llibres és el més admirable de tots els jardins», va dir algú de qui ara no recordo el nom.

Però no es tracta d’idealitzar els llibres. Precisament crec que els llibres són eines amb les quals podem eixamplar els diversos horitzons de la vida.