Turisme, sí. Gràcies

El que s'ha de fer és domar l'activitat i no basar-la només en la quantitat sinó en la qualitat i que els seus beneficis siguin més inclusius

1
Es llegeix en minuts
turismo

turismo / JOSEP GARCIA

És veritat. Hi ha moments en què resulta esgotador haver d'obrir-se pas pràcticament a cops de colze per la Rambla i altres zones de Barcelona. Milers i milers de visitants arriben a la capital catalana tot l'any. I això es nota.

Es percep tant que ja hi ha moviments en contra. Els que consideren que els turistes suposen una espècie d'invasió. Que la ciutat i molts dels seus espais es transformen en una espècie de parc temàtic. Que centenars de visitants poblen pisos i vivendes convertides en hotels apartaments per obra i gràcia d'Airbnb, en uns casos de caràcter familiar, i en altres, per dedicar-se a la gresca sense cap mirament amb els veïns.

Sens dubte, tot això és veritat. Però no s'ha d'oblidar que estem davant una de les activitats que més aporten a la ciutat i al conjunt de Catalunya. ¿Hauria sigut igual la crisi sense aquest negoci o hauria sigut pitjor? Almenys 15 de cada 100 euros de riquesa que es generen a la capital catalana procedeixen d'alguna manera d'aquesta activitat, que, al seu torn, suposa al voltant d'un terç de tota la que es dona a Catalunya. I almenys 10 de cada 100 llocs de treball tenen a veure amb l'activitat.

Hotelsbarsrestaurantsmuseus... viuen, uns de manera directa i altres indirecta, del turisme. És un sector bàsic i estratègic. El que s'ha de fer és domar-lo o dirigir-lo. M'explico ¿Per què no introduir la ciutat encara més en els circuits culturals internacionals i de festivals d'òpera o música clàssica, com s'ha fet amb altres estils musicals amb el Sónar o el Primavera Sound? És una manera d'ampliar la base i de millorar-la, de captar turistes de més poder adquisitiu.

Congrés el 21 de març

Barcelona Global, una associació sense ànim de lucre integrada per empresescentres d'investigacióescoles de negocisemprenedorsuniversitats institucions culturalss'ha proposat celebrar el 21 de març un congrés per debatre, consolidar i reforçar la relació entre la ciutat i, per tant, els seus habitants, amb el turisme. És una bona idea.

Notícies relacionades

A més de recuperar la imatge de la capital catalana, tocada arran dels atemptats de l'agost passat, alguns brots de turismofòbia o les mobilitzacions lligades al procés, es fa necessari buscar noves fórmules per compatibilitzar turisme i convivència.

La ciutat no es pot permetre engegar a rodar un dels seus millors actius. ¡Quantes no donarien el que fos per emular-la! Es tracta de buscar l'equilibri i que el turisme no sigui només quantitatiu sinó qualitatiu i que el que aporta sigui més inclusiu per al conjunt de la ciutadania. Un repte, però, que és possible aconseguir. Per això, dins d'un ordre, turisme, sí. Gràcies.