VENDA D'ARMES

Quan matar als EUA és part del negoci

Més del 50% de les famílies nord-americanes tenen armes de foc a casa seva, sovint unes quantes per llar

3
Es llegeix en minuts

¿Recorden el documental 'Bowling for Columbine' de Michael Moore? En aquesta ocasió han sigut 17 i no 12 els morts. Es repeteixen les imatges de dolor, el trauma dels supervivents i les declaracions buides dels dirigents. Ningú ha après res en aquests quasi 19 anys entre Colombine i la matança de l'escola Stoneman Douglas, en Parkland (Florida).

Sabem una cosa que és essencial: la indústria que fabrica armes té molt de pes als Estats Units. El seu lobby, la National Rifle Association (NRA), gasta fins a deu vegades més en donacions a congressistes (els que aproven les lleis) que els grups que advoquen per alguna mena de restricció.

Florida té una taxa de morts per arma de foc superior a la de la resta del país. Potser hi ajuda la laxitud de les seves lleis: no cal tenir llicència ni presentar cap certificat; tampoc està regulada la compra dels fusells d’assalt. Pot ser que sigui casualitat però el senador per Florida, Marco Rubio, és el segon senador que rep més donacions de la NRA. El primer és John McCain, també republicà.

Aquest grup de pressió gasta milions a evitar restriccions al dret constitucional a portar armes. Dels 635 congressistes (535 representants i 100 senadors), 319 han rebut diners de la NRA. Gairebé la majoria absoluta. Són dades publicades l’octubre del 2017 a la web d’Univisión. La indústria de la mort mana més que qualsevol indústria de la vida.

Cent bales per minut

L’arma usada per Nikolas Cruz, autor d’aquesta última matança, és el fusell d'assalt AR-15 fabricat per Colt, que s’ha afanyat a afirmar que l’arma no té res a veure. És la mateixa classe de fusell utilitzat en les matances d'OrlandoSan Bernardino i Las Vegas, per mencionar-ne algunes de les més recents. L’AR-15 està de moda: ha venut més de nou milions d’unitats als EUA. Per a la NRA és una arma de caça. Aquest argument sembla un sarcasme ja que dispara cent bales per minut.

Donald Trump ha vinculat la matança amb la salut mental de l’atacant. És el seu mantra. Aquesta vegada ha anat més lluny al responsabilitzar els veïns per no advertir a les autoritats que es tractava d’un jove violent i perillós. La claca ultraconservadora que acompanya Trump en culpa l’FBI. No oblidin que els republicans estan en campanya activa per desprestigiar l’FBI a causa de la pista russa que investiga el fiscal especial Robert Mueller.

Pocs polítics s’atreveixen a denunciar l’essència del problema: més del 50% de les famílies nord-americanes tenen armes a casa seva, sovint diverses per llar. Hi ha més armes que ciutadans. Es tracta d’un dret recollit a la Segona Esmena de la Constitució, que protegeix el dret a l’autodefensa. Alguna cosa no deu funcionar en aquesta lògica de més armes, més seguretat quan els EUA són el país occidental amb més homicidis per milió d’habitants, gairebé 30. El segon és Suïssa amb 7,7.

Des d’aquest gener han mort més de 1.800 persones als EUA a causa de les armes de foc. Les massacres són la part visible, però hi ha assalts quotidians, robatoris i baralles entre grups violents. Molt sovint la policia és part del problema i no la solució. Conscients que hi ha milers d’armes de foc en circulació, els agents són de tret fàcil. No volen córrer riscos. Des de principis d’any, fins a 123 persones han perdut la vida a mans de la policia. El 2017 van ser 978. En el mateix període a Alemanya en van morir set.

Carregadors d'alta capacitat

Els defensors de les armes i els que advoquen pel seu control només estan d’acord a impedir-hi l’accés als malalts mentals (89%). El percentatge baixa si es pregunta als programes per la prohibició dels rifles d’assalt (48% a favor) i dels carregadors d’alta capacitat (44%).

Notícies relacionades

La posició de la indústria del sector és tan segura que va celebrar el mes de gener passat una de les seves grans reunions anuals a Las Vegas, a no gaires quilòmetres de l’indret on un dels seus grans clients, Stephen Paddock, va posar fi a la vida de 58 persones fa tres mesos. Dic grans clients perquè tenia 42 armes, 23 a l’habitació de l’hotel des del qual va disparar i 19 a casa seva.

La indústria de les armes de foc contraataca després de cada matança. Aireja que dona feina directa a 141.000 persones i a més de 300.000 si se sumen els indirectes i els subministradors. Als suposats beneficis econòmics per al país via impostos s’hi hauria de restar les despeses sanitàries, les assegurances i els funerals. Només sembla lucratiu per als seus accionistes.