Dues mirades

No només porcs

Més enllà d'un animal amb tumors, el càncer de l'explotació ens afecta a tots

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp41911387 cerdos salvados granjas180204231819

zentauroepp41911387 cerdos salvados granjas180204231819

Un porc amb un immens tumor que li impedeix seure. Probablement, aquesta és la imatge que més ha perdurat de l’impactant 'Salvados' dedicat al sector porcí. Però la denúncia de Jordi Évole no se centrava només en les deplorables condicions de vida dels porcs. Una altra de les revelacions feridores del programa va ser les ínfimes condicions laborals dels treballadors dels escorxadors. Immigrants obligats a fer-se autònoms, amb jornades laborals extenuants, sense vacances ni dies de descans. El sou, una misèria, un jornal d’esclavitud. Curiosament, l’explotació laboral amb prou feines ha tingut ressò a les xarxes. Potser perquè ja res ens sorprèn en aquest terreny. O potser per alguna cosa pitjor.

Notícies relacionades

Els veiem treballant als camps, a les cuines, sortint de tallers clandestins... No sabem què guanyen ni quantes hores dediquen a la feina. No, no ho sabem. Tot i que, en realitat, sí que ho sabem. Però ens equivoquem si creiem que el seu accent o el seu color de pell són un mur que ens separa d’ells.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Brussel·les ha alertat de les condicions en les quals Espanya està sortint de la crisi. La taxa de l’atur duplica la mitjana europea, amb un 7% de desocupació de llarga durada. I, el més preocupant, tots els estats membres de la Unió Europea han registrat un increment en els ingressos familiars el 2017, excepte Espanya, Àustria, Grècia i Regne Unit. Més enllà d’un porc amb tumors, el càncer de l’explotació ens afecta a tots.