Dues mirades

Opi per al poble

La pastilla contra el dolor és el remei més fàcil per a tots, però l'únic per al pobre si és receptat en un consultori

1
Es llegeix en minuts

Espanya, nou objectiu dels fabricants d'opiacis. Les farmacèutiques repliquen l'estratègia que en va fer disparar el consum als EUA. Ens ho explicava en aquestes pàgines Ricardo Mir de Francia en un inquietant article amb dades demolidores, com les més de 200.000 morts degudes als efectes adversos dels opiacis. El Govern de Trump ha reconegut una emergència de salut pública per l’onada d’addicció. A mesura que la consciència del problema va anar creixent, la prescripció mèdica d’opiacis va declinar, però els pacients ja s’havien convertit en addictes i van buscar la seva dosi en l’heroïna.

   

Notícies relacionades

 Seria massa fàcil dir que la nostra societat no està preparada per al dolor. Que l’esperit de l’eterna joventut imperant ens empeny a voler esborrar qualsevol rastre de l’edat al nostre cos. També els dolors. I encara que alguna cosa d’això és certa, hi ha una altra realitat i té bastant a veure amb la classe social.

A vegades, obviant les malalties més greus, es pot combatre el dolor de moltes maneres. Des de massatges fins a tractaments alternatius o fins i tot ioga. Però no sempre aquestes possibilitats estan a l’abast de la majoria. La pastilla contra el dolor és el remei més fàcil per a tots, però l’únic per al pobre si és receptat en un consultori. La relació entre l’imperi de les farmacèutiques i l’explotació de la pobresa no és res de nou. Però és desolador que segueixi reproduint-se amb tanta impunitat.