Editorial

Trump mostra el seu populisme a Davos

L''América, primer' del magnat enfonsa les seves arrels en el seu concepte supremacista de les relacions internacionals

2
Es llegeix en minuts

 Trump a Davos: Sempre posaré els EUA primer, però això no vol dir els EUA sols  / FABRICE COFFRINI (AFP) / EFE VÍDEO

És signe dels temps que un multimilionari que ha llaurat la seva fortuna en el sector immobiliari i que fa dècades que està instal·lat en la bombolla d’una gran torre al cor de Manhattan hagi aconseguit erigir-se en el paladí d’aquells que se senten castigats per la globalització. Però és justament a aquella «gent oblidada» a qui ahir Donald Trump va fer referència en el seu discurs al Fòrum de Davos, epicentre des de fa anys de la relació entre el poder polític i el poder econòmic internacionals, que es donen cita a la localitat suïssa per debatre sobre les tendències globals. Trump ha sigut la gran estrella de l’edició d’aquest any, el primer president nord-americà a anar a Davos des del 2000 i l’autor d’un discurs en què ha advertit als líders mundials que «quan la gent és oblidada el món es fractura». Trump va reafirmar la seva idea d’«Amèrica, primer», encara que això «no vol dir en absolut Amèrica sola», va puntualitzar el president republicà.

Només que sí que ho significa, com els recents aranzels imposats a les plaques solars i les grans rentadores demostren. El proteccionisme populista de Trump es nodreix d’un malestar amb una base certa, que és que el procés de globalització de l’economia i del comerç té conseqüències negatives, per exemple amb  la deslocalització i la competència deslleial d’economies menys garantistes amb els drets dels treballadors que els països occidentals. Però el que és un sarcasme és que siguin precisament els Estats Units, i en concret un president especialista en especulació immobiliària, els que agafin la bandera dels anomenats derrotats de la globalització. Perquè si bé és cert que alguns sectors de la indústria dels Estats Units pateixen per sobreviure davant els seus competidors, també ho és que en termes generals no és el gegant nord-americà el país al qual pitjor li han anat les coses en el sistema globalitzat.

Trump aprofita el costat fosc de la globalització per impulsar un proteccionisme populista que enfonsa les seves arrels en el seu concepte supremacista de la societat i les relacions internacionals. Hi ha molta feina a fer per millorar les relacions comercials, però un mur de proteccionisme als Estats Units i en altres països només llasta el desenvolupament econòmic. I en aquest context sempre paguen la factura els més febles, no els magnats immobiliaris.