AVUI JUGUES

'Bernabéu' al Phenomena

1
Es llegeix en minuts
bernabeu

bernabeu

El 8 de novembre es va estrenar en una dotzena de ciutats d’Espanya el documental Bernabéu, hagiografia del que va ser president del Reial Madrid entre el 1943 i el 1978. Aquest retrat del gran patriarca blanc podia tenir el seu interès per als madridistes de medul·la però, passats dos mesos, les xifres certifiquen que ha sigut un daltabaix a l’altura de la primera volta del Madrid de Zidane: menys de 500 espectadors i uns 3.000 euros recaptats.

Notícies relacionades

Tot i l’abundant parròquia madridista a Catalunya, el documental no es va estrenar al novembre als nostres cines. En declaracions a Libertad Digital, el seu director, Ignacio Salazar-Simpson, va posar el crit al cel perquè els cines Verdi es van negar, segons ell, a projectar el documental. «Em van dir que a Gràcia no hi ha madridistes. Un horror. Autocensurant-se no sé per què», clamava el director. Els responsables dels Verdi ho van desmentir i van al·legar, encongint les espatlles, que «no hi havia cap forat en la programació per a aquells dies perquè ja hi havia altres estrenes compromeses».

La projecció del documental sobre l'expresident del Reial Madrid va ser, potser, la sessió més rara
de la història d'un cine acostumat per si mateix al cine rar  

Al final, i contra tot pronòstic, Bernabéu sí que s’ha pogut veure a Catalunya. De forma sorprenent, amb tots els honors, projectat a la millor pantalla de Barcelona, la del Phenomena, el fabulós cine del carrer de Sant Antoni Maria Claret, temple de la feligresia del cine de gènere amb el seu Dolby Atmos, les seves cortines vermelles, el seu vestíbul à l’ancienne i la seva marquesina il·luminada. L’esdeveniment va tenir lloc dissabte, 13, a les 11.45 hores, just abans de la sessió d’Insidious: La última llave i del gran programa doble format per Conan, el destructor i Krull, en la, potser, més estranya projecció de la història d’un cine acostumat per si mateix al cine rar. Segons sembla, va ser el mateix Salazar-Simpson qui va llogar la sala a l’assabentar-se saber que alguns dels membres de la Federació de Penyes Madridistes de Catalunya (FEPEMAC) tenien previst viatjar en romeria a Saragossa per veure la vida i obra de Santiago Bernabéu. Una exaltació blanca que a Tomás Roncero l’hauria fet estremir.