SENSACIÓ A COLÒMBIA

Yerri Mina: de Guachené al món

2
Es llegeix en minuts

zentauroepp41582103 barcelona 13 01 2018 presentaci yerri mina nuevo jugador de180113190847

zentauroepp41582103 barcelona 13 01 2018 presentaci  yerri mina nuevo jugador de180113190847
zentauroepp41584268 barcelona 13 01 2018 deportes presentacion de yerry mina nue180113201538

/

Malgrat la paritat fàcilment palpable als carrers de Bogotà entre els que van vestits de barcelonistes i els que van vestits de madridistes, el fitxatge de Yerry Mina no ha produït entre els aficionats colombians ni entre la premsa local l’enrenou que al seu dia va produir el de James Rodríguez per part del Reial Madrid. Les operacions són comparables perquè es tracta de jugadors locals venuts als dos grans del futbol espanyol, i no són comparables perquè James era i segueix sent el símbol de la selecció nacional, i perquè va ser fitxat just després de fer un Mundial memorable; i, probablement, perquè un jugador creador sempre tindrà més bona premsa que un que està cridat a destruir. Mina augmentarà sense cap mena de dubte la venda de samarretes del Barça a Colòmbia, però no se l’ha fitxat per això. De James és possible que se n’esperés aquest efecte col·lateral.

Dit això, és el primer colombià que juga al Barcelona i l’afició local és conscient de la fita. Hi va haver un temps –no gaire llunyà– en què els clubs europeus fitxaven majoritàriament argentins i brasilers, i en què el mer interès d’un club del vell continent per un jugador crioll era motiu de celebració; a aquells temps correspon l’aterratge de Faustino Asprilla al Parma italià, que va fer córrer tinta en els diaris del país andí. Avui es compten per desenes els colombians que juguen en el futbol europeu, però el Barça és un tema a part i així ha quedat reflectit en les reaccions dels periodistes esportius.

"Era ara o mai"

Notícies relacionades

«L’escenari no estava com per pensar si jugo o no el Mundial i altres càlculs de curt termini ben ingenus. Era ara o mai. ¡Excel·lent pas i segur triomfarà!», va escriure al seu compte de Twitter un dels comentaristes esportius més coneguts del país, Carlos Antonio VélezJorge Barraza, columnista d’Esports del diari El Tiempo, va reaccionar així: «El pas màxim que pot fer un jugador avui dia a nivell de club: el Madrid o el Barça. Tota la resta està uns esglaons més avall», per a continuació fer-se ressò de cert malestar local pels termes econòmics de la transacció: «Fan ràbia les xifres: 11,8 milions d’euros. Si fos europeu haurien pagat cinc o sis vegades això». Els mitjans locals van difondre el vídeo de benvinguda de la web oficial del Barça, i la revista Semana va destacar: «El defensa compartirà vestidor amb alguns dels millors jugadors del món com Lionel Messi, Andrés Iniesta, Luis Suárez i Philippe Coutinho, acabat de contractar».

Breu però eloqüent, la Selecció Colòmbia va tuitejar: «¡De Guachené per al món!», sobre una foto de Mina viatjant a Barcelona.