intangibles

¿On són les dones?

El reconeixement a l'enginyera i emprenedora Dorcas Muthoni ajuda a incrementar el vergonyós 8% d'Honoris Causa femenins a Catalunya

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp41323872 15 12 2017  barcelona  sociedad  dorcas muthoni  exitosa tec171215192548

zentauroepp41323872 15 12 2017 barcelona sociedad dorcas muthoni exitosa tec171215192548 / Carlos Valbuena Junquera

Per a la majoria de les dones, el miratge de la igualtat viscut durant l’etapa educativa s’esvaeix a mesura que ens endinsem en el món laboral. A certa edat, totes tenim anècdotes laborals i personals que exemplifiquen els petits, mitjans i grans desavantatges que encarem durant el dia a dia. Les dades agregades corroboren l’impacte: menys participació de les dones en el mercat de treball, només un 20% de dones en els consells d’administració d’empreses de l’Ibex 35 i únicament un 19% d’alcaldesses a Catalunya.

Encara que s’està fent evident que l’existent desigualtat de gènere és un impediment per alleujar la pobresa o aconseguir un desenvolupament sostenible, la societat en què vivim està organitzada d’una manera patriarcal que tendeix, tossudament, a invisibilitzar i desvaloritzar les dones. Per contrarestar aquesta tendència s’adopten mesures econòmiques i polítiques que estimulen, o forcen, en alguns casos la presència de dones en llocs de poder i reconeixement. Però el problema és complex, inconscient per la majoria de nosaltres i comença molt abans de l’entrada de les dones en el mercat laboral.

Una enquesta a mares sobre la capacitat del seu nadó de gatejar per una rampa va demostrar l’existència d’expectatives per sobre de les possibilitats reals dels fills i expectatives per sota de les capacitats reals de les filles. Un altre estudi realitzat en bufets nord-americans va revelar que les advocades mostren menys ambicions i expectatives de promoció en comparació amb els homes. La diferència d’expectatives s’amplia més en cas de maternitat.

El sistema educatiu també ha sigut poc actiu en la inclusió de la perspectiva de gènere tant en els continguts com en les metodologies. Els currículums i els llibres de text que s’utilitzen desborden d’estereotips. Les noies que arriben a la universitat es veuen exposades a gran nombre de figures i referents masculins i, així, se segueix reproduint en l’imaginari de les dones que el coneixement, la iniciativa i el poder estan en mans d’homes.

Entorn poc amable

Notícies relacionades

Una vegada en el lloc de treball, en algunes organitzacions es creen xarxes informals, els anomenats old boys’ clubs, en què els homes s’afavoreixen entre ells laboralment, i deixen al marge, de forma conscient o inconscient, les dones. Aquest clima laboral també s’ha definit com a chilly climate. Un entorn laboral poc amable que, subtilment, va minant les oportunitats de promoció per a les dones, així com la seva seguretat.

Per tot plegat, cal felicitar Dorcas Muthoni, recent receptora d’un doctorat honoris causa per part d’una universitat pública catalana, que ajuda a incrementar el vergonyós 8% de dones honoris causa a Catalunya. Enginyera i emprenedora, ha desenvolupat un paper important en la implantació de les tecnologies de la informació a l’Àfrica, així com a incentivar al col·lectiu femení d’aquest continent a estudiar enginyeria. Esperem que la seva empresa sigui un cas utilitzat a les escoles de negoci i universitats, construint i ampliant el col·lectiu de dones brillants en el qual ens puguem reflectir.