Editorial

Trump fa trontollar el Pròxim Orient

La pau està molt més lluny avui després que el president dels EUA hagi deixat la seva empremta en la història del conflicte al reconèixer Jerusalem com a capital d'Israel

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp41214832 us president donald trump delivers a statement on jerusalem 171206191834

zentauroepp41214832 us president donald trump delivers a statement on jerusalem 171206191834 / MANDEL NGAN

D'un cop de ploma, amb la lleugeresa política i intel·lectual que el caracteritza, el president dels EUA, Donald Trump, ha trencat amb dècades de política exterior dels EUA en el conflicte palestino-israelià al reconèixer Jerusalem com la capital de l’Estat hebreu i a l’anunciar la seva decisió de traslladar a la ciutat tres vegades santa l’ambaixada dels EUA. Es tracta d’una decisió d’un enorme calat polític –presa en contra de l’opinió d’aliats europeus i àrabs i de veus fins i tot dins d’Israel–, que pot desencadenar una onada de violència no només a la part àrab de la ciutat sinó als territoris ocupats i en altres països àrabs i musulmans. Les primeres manifestacions de repulsa ja estan convocades i es tem que es produeixi vessament de sang.

És fal·laç, i fins i tot insultant, sostenir que una decisió d’aquest tipus serveix per impulsar el procés de pau entre palestins i israelians. En realitat fa exactament el contrari: alimenta els radicals de tots dos bàndols,  enterra l’objectiu dels dos estats, deixa el lideratge palestí al peu dels cavalls i llança el missatge que només les mesures unilaterals (com les que porta a terme Israel a la ciutat amb els assentaments) donen rèdits. Les conseqüències d’aquest moviment –a Israel, però també a la resta del món– encara estan per veure, però a l’actual president dels EUA li correspon la responsabilitat. La pau està molt més lluny avui després que Trump hagi deixat la seva empremta en la història del conflicte.